Evropski parlament pozvao je 18. januara Savet EU da do kraja mandata ovog saziva parlamenta usvoji odluku kojom bi govor mržnje i zločin iz mržnje postali deo zakona EU, čiji temeljni ugovor predviđa osnovna pravila za definisanje i kažnjavanje posebno teških krivičnih dela sa prekograničnom dimenzijom.

Poslanici EP pozvali su Savet EU da konačno postigne napredak u donošenju zakona koji će obezbediti adekvatan nivo zaštite od mržnje za sve građane Evropske unije.

U izveštaju koji su poslanici usvojili sa 397 glasova za, 12 protiv i 26 uzdržanih, ukazuje se da trenutno članice EU u svojim nacionalnim krivičnim zakonima veoma različito tretiraju govor mržnje i zločin motivisan mržnjom, saopštio je EP.

Zajednička pravila EU važe za sve samo ako je povod za krivično delo rasa, boja kože, verska pripadnost, poreklo ili nacionalno i etničko poreklo.

"U trenutku kada je u Evropi mržnja u usponu, dve su godine prošle otkako je Evropska komisija dostavila relevatni nacrt zakona, a Savet do sada nije ništa uradio", navodi se u saopštenju.

Kako bi se postigla zaštita za sve od te vrste krivičnih dela, poslanici smatraju da se posebno treba fokusirati na osobe koje su meta, na ranjive grupe i zajednice.

Od Saveta traže širok pristup problemu, i da razlozi diskriminacije ne budu svedeni na jedan zatvoreni spisak. Ukazuje se i da sloboda govora, ma koliko bila značajna, ne sme biti zloupotrebljavana kao paravan za zločin mržnje.

Parlament je u dokumentu istakao i da zloupotreba interneta i poslovni modeli po kojima funkcionišu društvene mreže doprinose širenju govora mržnje i njegovom pojačavanju.

Posebna pažnja, prema oceni evroposlanika, treba da bude posvećena maloletnicima, uključujući i maltretiranju i mobingu koji doživljavaju u školi ili na internetu.

Uz to, potrebno je obučiti stručnjake i sprovesti mere koje će omogućiti bezbedan pristup pravdi i profesionalnu pomoć, i bezbedno okruženje za prijavljivanje zločina iz mržnje, navodi se u dokumentu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament