Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izradila je nacrt etičkih standarda za komesare koji žele da se kandiduju na izborima za Evropski parlament kako bi pravili jasnu razliku između obavljanja svog redovnog posla i aktivnosti u okviru kampanje.

Komesari koji će na izborima početkom juna biti kandidati za poslanike Evropskog parlamenta ili vodeći kandidati svoje stranke za predsednika Evropske komisije (špicenkandidati) moraće da se pridžavaju pravila koje je Fon der Lajen iznela u dokumentu koji bi Koledž komesara trebalo da usvoji 24. januara.

Pravila će morati da poštuje i Fon der Lajen ukoliko odluči da kandiduje za drugi mandat za predsednika Evropske komisije.

Prema dokumentu u koji je briselski portal Politiko imao uvid, potpuno je u redu biti kandidat na evropski izborima, a i dalje obavljati svoj posao u Evropskoj komisiji, sve dok se to dvoje ne preklapa.

Učestvovanje u kampanji da bi se dobila podrška građana “za izbor ili reizbor je suštinski deo insititucionalnog ciklusa u demokratiji”, navodi se u dokumentu.

Ipak, dve uloge treba što jasnije razlikovati.

Na primer, politički kandidati ne mogu da koriste osoblje, budžet za putovanja ili druga materijalna sredstva Komisije za potrebe kampanje.

Kandidati takođe moraju da naprave zasebne naloge na društvenim mrežama i da prave jasnu razliku između svojih izjava kao evropskog komesara i kao kandidata.

Tokom kampanje, kandidati moraju da nastave da rade svoj redovan posao u Evropskoj komisiji i moraju da izbegavaju potencijalne sukobe interesa, ili percepciju bilo kakvog sukoba interesa.

Ukoliko postoje bilo kakve nejsanoće u vezi s pravilima, evropski komesari ili njihovo osoblje treba da obaveste Fon der Lajen ili generalnog sekretara Komisije.

Fon der Lajen se još nije izjasnila da li će se ponovo kandidovati za šeficu Komisije, ali se očekuje da svoju odluku saopšti u februaru, što znači da bi se pravila koje je napisala odnosila i na nju.

Među komesarima koji će biti kandidati na predstojećim izborima su komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius i komesar za radna mesta i socijalna prava Nikolas Šmit, koji će biti kandidat evroskih socijalista za predsednika Evropske komisije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP