Devet gradova koji žele da budu sedište buduće agencije EU za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma predstavljaju 30. januara svoje kandidature na javnom slušanju u Evropskom parlamentu.

Javno slušanje organizuju Parlament i Savet EU. Kandidati za "domaćina" buduće Uprave za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma (AMLA) predstavljaju svoje ponude i odgovaraju na pitanja evroposlanika i predstavnika Saveta.

Kandidati za sedište AMLA su Rim, Beč, Vilnjus, Riga, Frankfurt, Dablin, Madrid, Brisel i Pariz.

Kako u saopštenju navodi Evropski parlament, to je prvi put da javno slušanje bude deo procesa izbora sedišta nove agencije EU nakon što je Sud pravde EU u julu 2022. presudio da glas Parlamenta ima istu snagu kao glas Saveta kod odlučivanja o sedištima budućih agencija.

Ranije su, podseća briselski Politiko, ministri birali sedišta agencija "iza zatvorenih vrata", glasajući u tajnosti. To što je i Parlament dobio reč, nije se svidelo vladama članica kojima je više odgovarala stara praksa.

Sada su u Brisel stigli evropski ministri finansija, uključujući nemačkog Kristijana Lindnera i francuskog Bruna Le Mera.

Zemlje odnosno gradovi žele da budu sedišta prestižnih agencija EU jer to nosi politički uticaj, velike ugovore u sektoru nekretnina i dobro plaćene zvaničnike, lobiste... Činjenica da vlade šalju svoje ministre na javno slušanje pokazuje koliko im je nadmetanje važno.

"Stavljamo tačku na zakulisne dogovore Saveta o izboru sedišta novih tela EU", rekla je za Politiko evroposlanica Eva Marija Popčeva. "Svaki kandidat moći će da predstavi i brani svoju kandidaturu (pred evroposlanicima i diplomatama) na osnovu jasnih i objektivnih kriterijuma", dodala je.

Nakon što prođu javna slušanja, evroposlanici i diplomate koje predstavljaju vlade EU srešće se 22. februara i odlučiti o budućem sedištu AMLA. Pobednik će biti određen zajedničkim glasanjem Parlamenta i Saveta a obe institucije će imati po 27 glasova.

Zvaničnici EU rekli su za Politiko da ipak postoji mogućnost da članice izigraju Parlament tako što će se dogovoriti između sebe i predstaviti mu samo jedan grad za koji može da glasa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com