Dok se očekuje da Savet EU 2. februara glasa o zakonu o veštačkoj inteligenciji (AI), Evropska federacija novinara (EFJ) poziva članice EU da postignu dugo očekivani politički dogovor o tom zakonu važnom za novinarstvo.

Mediji prenose da Nemačka i Francuska i dalje blokiraju neke odredbe, samo par dana pred glasanje, što ukazuje da pregovori još nisu gotovi. Te dve zemlje strahuju da će nova regulativa pogoditi njihove startapove kroz pojačanu kontrolu.

Kako navodi EFJ, u Nemačkoj bi koaliciona vlada mogla da uskrati podršku zakonu. Interne konsultacije traju a Nemačko udruženje novinara (ÐV) poziva vladu da podrži zakon o veštačkoj inteligenciji.

"Hitno nam je potrebna regulacija veštačke inteligencije na evropskom nivou. Zakon o veštačkoj inteligenciji je daleko od savršenog i želeli bismo da smo postigli više. Ali bolji je od ničega", rekao je predsednik ÐV Mika Bojster. "Nemačka vlada ne sme da propusti ovu priliku", dodao je.

Konkretno, navodi EFJ, odredbe o transparentnosti od suštinskog su značaja za autore. Brojne kompanije će koristiti novinarski sadržaj za obuku svojih modela veštačke inteligencije i stoga preraspodela prihoda mora da bude regulisana tako da se ne prepusti volji platformi i AI kompanija.

Evropski medijski i kreativni sektor sa više stotina hiljada zaposlenih više puta je pozivao na ozbiljne odredbe transparentnosti, ističe se.

"Iako bi želeli strože odredbe na evropskom nivou, zakon o veštačkoj inteligenciji sadrži neke ključne obaveze oko transparentnosti... AI se široko koristi u evropskim redakcijama tako da ne možemo duže da čekamo na neku regulativu", istakla je direktorka EFJ Renate Šreder.

U međuvremenu EFJ poziva da uredba sadrži mnogo strože zahteve za transparentnu dokumentaciju sadržaja koji se koriste za obuku veštačke inteligencije.

Navodi se i da su sadašnje odredbe o transparentnosti i zaštiti autorskih prava suviše slabe da bi mogle efikasno da se primenjuju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com