Grupa članica EU okupila se i razgovarala za vikend o svojim željama za 13. paket sankcija Rusiji, piše 5. februara briselski Politko.

Vlade EU žele da pripreme novi paket do 24. februara, kada se navršavaju dve godine od početka agresije Rusije na Ukrajinu.

Kako je za Politko reklo dvoje diplomata EU, paket će uglavnom uključiti nove liste i zabranu za više kompanija da izvoze robu dvojne namene i proizvode za ratište.

Jedan diplomata je rekao da je generalno stav "da nema dovoljno vremena za nešto veće", dodajući da je bolje da paket bude na vreme i istakne nedavne mere EU za podršku Ukrajini.

Više diplomata je "spustilo očekivanja" pre neki dan rekavši da će to biti uglavnom "simbolični" paket sankcija sa fokusom na "rad na globalnom narativu" oko sankcija i obezbeđivanju poštovanja od strane trećih zemalja.

Kako piše Politiko, na listi "želja" nekih članica u vezi sankcija prvi put se našla potpuna zabrana ruskih aluminijumskih proizvoda.

EU još uvozi polugotove alumnijumske proizvode iz Rusije, što predstavlja "trn u oku" evropskim proizvođačima koji osećaju konkurenciju jeftinog uvoza.

Međutim, zabrana ruskog aluminijuma mogla bi da bude preambiciozna, s obzirom da su na raspolaganju za dogovor samo tri nedelje, piše briselski portal. Kako se dodaje, aluminijum je ključan u nizu sektora i bilo bi protivljenja zabrani.

U Briselu se čuje i ideja ograničavanja putovanja ruskim diplomatama u zemlju u kojoj su akreditovani, umesto u celu Šengen zonu, rekao je jedan diplomata EU.

Taj predlog već dugo zagovara Češka koja je 2023. "izgurala" da se ukine sloboda kretanja ruskih diplomata.

Međutim, to bi bilo teško sprovesti jer se većina putovanja unutar Šengena često ne nadgleda.

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski predložio je 2022. da se insistira na biometrijskim pasošima za diplomate.

U međuvremenu se Britanija spori sa evropskim saveznicima oko ruskog gasa.

Kako se navodi, britanski ministar energetike kasnije u februaru će tražiti od evropskih suseda da prestanu da uvoze ruski tečni prirodni gas zbog bojazni da bi mogao da završi u britanskom energetskom sistemu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP