Belgijsko predsedavanje Savetu EU i pregovarači Evropskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o izmenama i dopunama zakona EU kojim se utvrđuju pravila za funkcionisanje Šengen zone na spoljnim i unutrašnjim granicama.

Dogovorene izmene, koje moraju formalno da odobre obe istutucije, pojačaće koordinaciju EU i poboljšati alate koji su na raspolaganju članicama kada se pojave izazovi na granicama Unije, saopštio je Savet EU.

Belgijska ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden rekla je da su stubovi šengenske zone kretanje bez problema preko unutrašnjih granica EU i bezbednost njenih spoljnih granica i da će revizija zakona o šengenskim granicama doprineti snaženju ta dva stuba.

Amandmanima se posebno razjašnjavaju pravila oko ponovnog uvođenja graničnih kontrola kako bi se obezbedilo da to bude mera u krajnjem slučaju, nude rešenja za situaciju u kojoj se migranti instrumentalizuju i pruža mogućnost za uvođenje zajedničkih mera radi harmonizacije ograničenja putovanja u slučaju krize javnog zdravlja.

Dopune se odnose i na upotrebu alternativnih mera koje će članicama omogućiti da znatno ograniče mogućnosz za ponovno uvođenje graničnih kontrola. Na taj način bi se istovremeno štitila bezbednost i obezbedilo slobodno kretanje bez unutrašnjih kontrola na granici.

Šengenski prostor pokriva više od četiri miliona kvadratnih kilometara, uključuje 27 članica i omogućava da više od 400 miliona ljudi slobodno putuje između članica bez prolaska kroz granične kontrole.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com