Poslanici Evropskog parlamenta upozorili su u rezoluciji usvojenoj 8. februara da neki izabrani političari i partije u Evropi svesno služe interesima Moskve podrivajući jedinstvo i demokratiju EU.

U rezoluciji usvojenoj sa 433 glasa za, 56 protiv i 18 uzdržanih Parlament izražava ogorčenje i ozbiljnu zabrnutost zbog kontinuiranih napora Rusije da potkopava evropsku demokratiju različitim vidovima mešanja i dezinformacijama.

Kremlj nastoji da unese podele među evropske građane, navodi se i ističe da Moskva regrutuje neke evroposlanike kao "agente uticaja" i da je stvorila zavisne odnose sa nekim evropskim partijama, uključujući kroz finansiranje. One zatim pojačavaju rusku propagandu i služe ruskim interesima, navodi se u saopštenju Parlamenta.

U saopštenju se pominje i nedavno pisanje medija o letonskoj evroposlanici koja je navodno bila agent ruske službe FSB.

Evroposlanici su izrazili nezadovoljstvo što je Rusija, često kršeći zakonodavstvo EU, pronašla načine da obezbedi značajno finansiranje političkih partija, političara, zvaničnika i pokreta u nekoliko demokratskih zemalja kako bi se mešala u njihove demokratske procese. To uključuje bankarske kredite, kupoprodajne i komercijalne ugovore i omogućavanje finansijskih aktivnosti.

U rezoluciji se navode primeri poslednjih pokušaja ruskog mešanja u nekim zemljama, uključujući obezbeđivanja narativa za partije i aktere krajnje desnice u Nemačkoj i Francuskoj u cilju podrivanja podrške javnosti Ukrajini, kao i u Slovačkoj.

Poslanici EP takođe su izrazili zabrinutost zbog širenja dezinformacija i ilegalnih sadržaja na platformi Iks.

Zabrinutost su evroposlanici izrazili i zbog podrške Moskve separatističkim pokretima u Evropi. Posebno brinu zbog navodnih veza sa katalonskim secesionistima i žele da se kontakti katalonskih evroposlanika sa predstavnicima Rusije ispitaju.

U rezoluciji se navodi da je rusko mešanje u Kataloniji bilo deo šire strategije Rusije za podsticanje unutrašnje destabilizacije i nejedinstva EU.

Parlament poziva pravosudne organe da pažljivo istraže navodne veze evroposlanika sa Kremljom.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP