Rumuni ove godine izlaze najpre na evropske izbore, u junu, zatim na parlamentarne i lokalne na jesen i, na kraju, na predsedničke planirane za decembar. S obzirom na tu "super izbornu" godinu, analitičari upozoravaju da se i u Rumuniji vidi panevropski trend rasta popularnosti stranaka krajnje desnice.

Iako izborna trka nije još počela, partijski stratezi rade na izbornom kalendaru i trenutno su u opticaju tri scenarija - da se lokalni izbori održe kad i prvi krug predsedničkih, da se prvi krug predsedničkih održi istog dana kada i parlamentani izbori i da svi izbori budu odvojeni.

U prilog prve dve opcije ide potencijal za podizanje izlaznosti a mana im je da bi išle "na ruku" jedne ili druge političke partije, što dominantne političke snage u Rumuniji ne žele, navodi se u analizi objavljenoj na sajtu ips-journal.eu.

Trenutno političku arenu u zemlji kontrolišu dve vodeće partije - Socijaldemokratska (PSD) i Nacionalna liberalna partija (PNL), koje već godinama imaju podršku od 20 do 30%.

Međutim, poslednjih godina u Rumuniji na uticaju dobijaju nove političke grupe krajnje desnice. Među njima je Savez za uniju Rumuna (AUR) koji bi mogao da osvoji oko 18% glasova na predstojećim izborima za Evropski parlament.

AUR je u poslednje tri godine udvostručio snagu. Pandemija kovida i ruska agresija na Ukrajinu omogućile su mu da sprovodi iracionalnu i emotivnu domaću agendu, navodi se u analizi.

Dalje se ocenjuje da je Rumunija potcenila opasnosti povezane sa rastom popularnosti radikalnih partija i podrške koju dobijaju od Rusije. Ističe se da danas AUR i partija SOS mogu da destabilizuju ne samo domaću politiku, već i panevropsku agendu Rumunije.

S obzirom da će se nacionalni izbori održati posle evropskih, na kojima Rumunija glasa 9. juna, važno je ukazati na rast podrške strankama krajnje desnice, poput AUR i SOS, koje imaju realnu šansu da se nađu u Evropskom parlamentu, piše u analizi ips-journal.eu (Međanarodna politika i društvo).

Đorđe Simion i njegov AUR ušli su u rumunski parlament 2020. Pozicionirali su se kao patriote i unionisti ali je u praksi Simionov "patriotizam" direktno protiv NATO i EU i takođe protiv podrške Kišinjevu.

Šefica SOS Dijana Šošoaka, članica rumunskog Senata koja se otvoreno konsultuje sa ruskom ambasadom, zalaže se za revanšizam koji potkopava teritorijalni integritet Ukrajine. Ona je završila jedan od govora u parlamentu frazom "Slava Moskvi!".

U analizi se ističe da su AUR i SOS glavni kanali ruskog uticaja u Rumuniji i da njihova sve veća snaga predstavlja pretnju bilateralnim projektima sa Ukrajinom i svim srodnim evropskim inicijativama.

Takođe bi rumunska krajnja desnica mogla da pojača radikalno raspoloženje u Evropskom parlamentu, što bi moglo da ima posledice na nivou EU, zaključuje se.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU