Italijanska premijerka Đorđa Meloni je izgubila prve regionalne izbore od kako je 2022. došla na vlast, nakon što je kandidat levog centra, po svemu sudeći, pobedio na glasanju za predsednika Sardinije.

Rezultati pokazuju, nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, da je Alesandra Tode iz Pokreta pet zvezda, koji je podržala Demokratska partija, stranka levog centra, dobila 45,3% glasova. Kandidat desnice Paolo Trucu, koga je podržala Meloni, dobio je 45%, preneo je 27. februara Rojters.

Uprkos tome što je razlika mala i što nisu prebrojani baš svi glasovi, Tode je slavila pobedu sa liderom Pokreta pet zvezda i bivšim premijerom Đuzepeom Konteom i šeficom Demokratske partije Eli Šlejn.

Tode će biti prva žena predsednik Sardinije i prva predsednica nekog regiona iz Pokreta pet zvezda.

Pobeda bi, pošto bude potvrđena, značila i da je prvi put od 2015. neko sa levog centra pobedio na izborima za italijanski region. Takođe bi značila podsticaj opoziciji posle godina poraza.

Govoreći u glavnom gradu ostrva Kaljariju, Tode je rekla novinarima da je "veoma srećna i veoma ponosna" dodajući da se za Sardiniju piše "stranica istorije".

Glasanje je obavljeno 25. februara a brojanje je počelo dan kasnije i trajalo neuobičajeno dugo, javlja Rojters.

Blok Đorđe Meloni, koji uključuje njenu partiju Braća Italije, Ligu i Napred Italija, pobedio je na svim regionalnim izborima u 2023, a bilo ih je četiri, i do izbora na Sardiniji kontrolisao 14 od 20 regiona.

Istraživanja pokazuju da desna koalicija i dalje vodi na nacionalnom nivou.

"Vetar se promenio", rekla je Šlejn nakon što su ona i Konte uspeli da prevaziđu česte nesuglasice i ujedine se za izbore.

Pobeda na regionalnim izborima predstavljaće pristisak na Šlejn i Kontea da više sarađuju ako žele da preteknu desnicu na nacionalnom nivou.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP