Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova traži od članica EU da se bolje zaštite od ruske propagande pred evropske izbore početkom juna.

Jurova je krenula na "demokratsku turneju" po Evropi kako bi podstakla usaglašenu akciju. Ona će zemljama EU predstaviti podatke o ruskim kampanjama dezinformacija, kao i novi zakon EU za podsticanje slobode medija.

Evrokomesarka je ove nedelje bila u Finskoj a sledeće ide u Italju.

U intervjuu za briselski Politiko, Jurova je upozorila da je ruska propaganda već našla one koji će je širiti u većini članica EU, čak i u nekim vladama (mađarskoj i slovačkoj). Posebno je ukazala na krajnje desnu Alternativu za Nemačku (AfD).

"Kremlj ne može direktno da utiče na umove i srca Evroljana. Potrebni su domaći 'proksiji" rekla je Jurova.

Prema njenim rečima, najveći razlog za brigu je AfD.

"Vidimo da AfD preuzima ruski narativ i to je, za mene, najveći razlog za brigu jer ako Nemačka okrene leđa Ukrajini i... EU, bićemo u velikom, velikom problemu", rekla je Jurova dodajući da će u sklopu svoje turneje putovati i u Berlin.

AfD poziva na hitni prekid vatre u Ukrajini. Takođe Nemačku poziva da bliže sarađuje sa Moskvom, da zaustavi isporuke oružja i sankcije i ponovo počne da uvozi ruski gas. Ta partija stalno negira da predstavlja ruske interese.

Jurova je rekla za Politiko da su demokratske snage u Nemačkoj sada glasnije i da je to, po njenom mišljenju, jedini način za borbu (protiv AfD).

Prema njenim rečima, Rusija je majstor propagande koji ima strategiju za svaku zemlju, uključujući planove o tome gde da usmeri napore radi ometanja.

"Oni imaju neku analizu troškova i koristi, mislim da jako dobro kalkulišu gde da ulažu. A u Nemačkoj bi to mogla da bude uspešna investicija sa velikim uticajem na celu Evropu", rekla je evrokomesarka.

Jurova tvrdi da je "svaka zemlja važna. Ali, u slučaju da AfD bude veoma uspešna na evropskim izborima, sama aritmetika kaže da to može da dovede do značajnih promena, što je, naravno, izvor zabrinutosti".

Kako je rekla, ironija je da "u aktuelnom konktekstu demokratski procesi mogu dati blagoslov kraju demokratije".

Ruski narativ iz vlada članica EU

U većini zemalja, rekla je Jurova, ruski narativ šire opozicione partije ili grupe van parlamenta. Međutim, dodala je, "imamo dve zemlje u kojima se ruski narativ čuje iz vlada. To su Mađarska i Slovačka".

Ona kaže da su krivci delom lideri i političari, jer neki od njih "igraju" na napore Rusije govoreći i promovišući nove "alternativne medije" koji prenose stavove Kremlja.

"Vidimo novi trend da neki političari koriste alternativne medije umesto priznatih tradicionalnih i javnih servisa", rekla je Jurova, preneo je briselski portal.

Ona je istakla da je jedan narativ "posebno moćan" a to je "vema kratka poruka 'Želimo mir". Kako je dodala, to "želimo mir" dolazi iz Kremlja i znači "prestanite da podržavate Ukrajinu".

Jurova je u Finskoj rekla da ta zemlja može da bude "inspiracija". "Finci imaju otpornost na dezinformacije u svojoj DNK jer dobro poznaju Putinove tehnike".

Finski uspeh takođe je rezultat dugogodišnjeg obrazovanja na planu medijske pismenosti, "od vrtića do penzije", ocenila je evrokomesarka.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP