U Slovačkoj se 23. marta održava prvi krug predsedničkih izbora a među 11 kandidata favoriti da posle drugog kruga zamene Zuzanu Čaputovu su Ivan Korčok i Peter Pelegrini. Izvesno je jedino da će novi predsednik biti muškarac jer kandidatkinja nema.

Samo par dana pred izbore, u trci za funkciju predsednika izdvojio se Korčok (59) koji, prema novim anketama, ima najveću podršku od kako je najavio kandidaturu u leto 2023, prenosi Slovak spektejtor (Slovak spectator).

Rezultati najnovije ankete agencije NMS Istraživanje tržišta suprotni su nekim nedavnim koja su ukazivala da je bivši slovački ministar spoljnih poslova Korčok (2020-2022) dostigao maksimum podrške.

Naprotiv, prema poslednjim podacima, Korčok će pobediti u prvom krugu sa 36% glasova dok će lider levičarske partije Hlas (Glas) i predsednik parlamenta Pelegrini (48) osvojiti 34,2%.

Pelegrini je inače bivši zamenik aktuelnog premijera Roberta Fica u partiji Smer.

Istraživanje NMS pokazalo je i da raste podrška bivšem sudiji Štefanu Harabinu, preneo je Slovak spektejtor.

Istovremeno pada podrška nekim kandidatima, uključujući lidera Slovačkog pokreta Igora Matoviča i još jednog bivšeg šefa diplomatije Jana Kubiša.

Pod pretpostavkom da niko neće dobiti više od 50% glasova u subotu, dva kandidata sa najvećim brojem glasova idu u drugi krug 6. aprila.

Gotovo je sigurno da će biti drugog kruga, s obzirom na ankete i činjenicu da nijedan predsednički kandidat nije dobio više od 50% u prvom krugu.

Kada je reč o drugom krugu, predviđa se da bi mogao da pobedi Pelegrini sa 50,9% glasova.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP