Na lokalnim izborima u Turskoj opoziciona kemalistička Republikanska narodna partija CHP postala je najsnažnija u zemlji, potvrdila je 1. aprila nezvanično turska izborma komisija.

Takav razvoj događaja naslućivao se već i u noći posle izbora, kada je postalo izvesno da je CHP očuvala mesta gradonačelnika Istanbula i Ankare. Uz to, uspela je da osvoji i druge veće gradove.

Ta partija levog centra je prema preliminarnim razultatima osvojila 35 od ukupno 81 položaja prvih ljudi pokrajinskih prestonica u Turskoj, izjavio je šef izborne komisije Ahmet Jener.

Islamistička, konzervtativna Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana tako je prvi put od kako je osnovana 2002. godine postala druga po snazi u zemlji. Ona je, prema podacima koji još nisu zvanično potvrđeni, osvojila 24 mesta gradonačelnika.

Prokurdska partija DEM imenovaće deset gradonačelnika, a ultarnacionalistička prtija MHP, koja je partner Erdoganove AKP u vlasti, osam. U dve pokrajine funkciju prvog čoveka osvojila je islamistička partija Jeniden Refah, ali je srazmerno po broju ukupno osvojenih glasova sa 6,2% postala treća u zemlji.

Po ukupno osvojenim glasovima prva je sa 37,7% ĆP,a druga sa 35,5% AKP.

Jener je rekao i da je odziv birača bio manji nego na prethodnim lokalnim izborima, i da je iznosio između 78,1 i 80,7%. Na prošlim lokalnim izborima 2019. godine glasalo je oko 84% birača.

Erdogan je još 31. marta uveče pred sedištem svoje stranke u Ankari obećao da će "poštovati odluku nacije".

Pre toga je dosadačnji a i budući gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu rekao da je ponovo pobedio, što je učinio i gradonačelnik Ankare iz CHP Mansur Javaš.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP