Vlade EU godišnje gube 286,5 milijardi evra prihoda ili 33 miliona na sat ili BDP Finske jer ne uspevaju da pravedno oporezuju najbogatije Evropljane. To bi bila suma koju bi mogao da donese porez na bogatstvo od 5%, navodi se u analizi Oksfama.

Samo procenat najbogatijih u Evropi poseduje gotovo polovinu finansijskog bogatstva kontinenta, uključujući bankarske depozite, akcije, obveznice i zajmove.

Milijarderi u EU su od 2020. povećali akumulisano bogatstvo za trećinu, na 1,9 hiljada milijardi evra u 2023. Istovremeno je 99% populacije EU postalo siromašnije.

Jaz između evropskih super bogatih i "običnih" ljudi svake godine se širi jer vlade EU ne uspevaju da pošteno oporezuju ekstremno bogatstvo, navodi se u saopštenju međunarodne humanitarne organizacije.

U Francuskoj prosečna osoba plaća oko 50% svog ekonomskog prihoda na ime poreza (svih zajedno) dok osoba iz 0,0002% najbogatijih plaća samo 2%. U Italiji, gde većina građana plaća 40-50% prihoda na ime poreza, milijarderi plaćaju samo oko 20%.

"Vlade više ne mogu da imaju izgovor 'nema novca' što se neuspešno bore sa klimatskom krizom i za okončanje siromaštva. Novac koji im je potreban je u džepovima super bogatih", rekla je Oksfamova ekspertkinja za poreze Kjara Putaturo.

Progresivni porez po stopi od između 2 i 5% za multimilionere i milijardere u EU mogao bi da donese 286,5 milijardi evra godišnje. To odgovara gotovo 40% fonda za post-panedemijski oporavak EU, više je od tri puta više od sedmogodišnjeg budžeta EU za pomoć i više od polovine procenjene sume svetskih godišnjih troškova za prilagođavanje klimatskim promenama i ublažavanje posledica u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Najbogatiji u Evropi su ujedno i najveći evropski zagađivači. Svaka osoba iz 1% najbogatijih emituje u proseku 14 puta više CO2 nego neko iz najnižih 50%. Evropski porez na bogatstvo, navodi Oksfam, takođe bi mogao da reši pitanje prevelikih emisija super bogatih usmeravanjem njihovog bogatstva u finansiranje javnih službi i ispunjavanje klimatskih ciljeva.

Oksfam je naveo da se sedam od deset Evropljana slaže sa oporezivanjem bogatih radi podrške siromašnima.

Ta humanitarna organizacija, uz ekonomiste, multimilionere i političare, podržava Evropsku građansku inicijativu za evropski porez na bogatstvo.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com