Lobisti i dalje mogu da prođu "ispod radara" u evropskim institucijama i ima dosta prostora za unapređenje pravila EU o transparentnosti lobiranja, ocenjuje se u 17. aprila objavljenom izveštaju Evropskog revizorskog suda (ECA).

Revizori ukazuju na pozitivne strane Registra transparentnosti EU, koji pruža informacije o tome ko lobira u Komisiji, Parlamentu i Savetu, ali i na nedostatke u informacijama zbog kojih su aktivnosti lobista u tri institucije manje transparentne.

Takođe lobisti mogu da zaobiđu Registar u nizu interakcija u kojima i dalje mogu da utiču na zakonodavce EU.

Lobiranje je demokratsko oruđe koje pojedincima i organizacijama omogućava da pruže "input" onima koji kreiraju politike i odlučuju. Međutim, bez mehanizama za transparentnost, lobiranje za posledicu može da ima neprimerene uticaje, nepoštenu konkurenciju, čak i korupciju, i institucije EU, sa ciljem otkrivanja neetičkog ponašanja, primenjuju svoj etički okvir.

Evropska komisija, Parlament i Savet takođe su se upisali u Registar transparentnosti, "centralnu ulaznu tačku" za one koji žele da utiču na razvoj politika EU i odluke. Te institucije su se 2021. dogovorile o principu uslovljenosti, pri čemu je registracija neophodan preduslov za lobiste.

Član ECA koji je vodio istraživanje za izveštaj Jorg Kristijan Petrovič istakao je da Registar transparentnosti mora da bude ojačan kako se ne bi pretvorio u "tigra od papira".

"Iako daje korisne informacije o lobiranju, (registar) nije 'srebrni metak'. Niz interakcija lobista sa zakonodavcima EU može da bude skriven od očiju javnosti, umanjujući time transparentnost i utičući na poverenje javnosti", rekao je Petrovič.

U izveštaju se navodi da je interinstitucionalni sporazum iz 2021. u skladu sa međunarodnim principima za transparentnost i integritet lobiranja. Međutim, nisu postavljeni minimalni zahtevi za sprovođenje i činjenica je da npr. lobisti moraju da registruju samo određene sastanke i aktivnosti.

Kao primer se navodi da NVO iz Katargejta nije bila registrovana a bila je ko-domaćin konferencije u Parlamentu 2022.

Dodaje se da su mere koje institucije mogu da preduzmu kako bi osigurale da lobisti ispunjavaju zahteve za registraciju  nedovoljne.

Revizori su kritikovali i činjenicu da lobisti moraju da registruju samo sastanke sa najvišim zvaničnicima i da se prijavljuju samo unapred zakazani sastanci. Ne mora se međutim voditi evidencija o spontanim sastancima, nedogovorenim telefonskim pozivima i razmeni mejlova, i od lobista se ne zahteva da registruju susrete sa osobljem ispod nivoa generalnog direktora, znači sa većinom.

Revizori kažu da institucije preduzimaju mere da povećaju transparentnost ali da se informacije o sastancima i aktivnostima lobista ne objavljuju sistematski.

Pored toga, ukazuju revizori, provera podataka o lobistima treba da bude dalje unapređena, kao i sajt Registra koji ima značajne nedostatke.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com