Ukoliko Bugarska ne ispuni ciljeve EU za inflaciju u junu, njen planirani ulazak u zonu evra početkom 2025. mogao bi da bude odložen za više meseci, rekao je za BTA guverner bugarske centralne banke.

"Ako Bugarska ne ispuni kriterijum inflacije u junu nego kasnije tokom 2024, moguće je i verovatnije da će se priključiti zoni evra kasnije tokom 2025. a ne 1. januara (kako je planirano)", rekao je guverner Dimitar Radev, preneo je Rojters.

Sledeći polugodišnji izveštaj o konvergenciji Evropske centralne banke (ECB) biće objavljen u junu. U njemu će biti navedene pojedinačne performanse pojedinačnih kandidata za ulazak u zonu evra.

Bugarska godišnje inflacija u maju je pala na 3,5% ali možda neće biti dovoljno niska za priključenje zoni evra. Za to je potrebno da ne bude više od 1,5 procentnih poena iznad stope tri članice sa najboljim performansama.

Radev je u intervjuu, prenosi Rojters, rekao da će fiskalna politika imati ulogu u kontroli cena. Dodao je da budžet treba da bude antiinflatorni, što trenutno nije.

"Globalno iskustvo, kao i naše, pokazuje da se to najbolje može postići efikasnim upravljanjem troškovima i merama kontrole", rekao je Radev 18. aprila za BTA.

Rekao je i da je bankarski sektor "postigao veoma napredan nivo pripremljenosti sa konkretnim rezultatima u pogledu institucionalnog okvira, kapaciteta i logistike".

Bugarska je inače u sklopu priprema za zonu evra ranije u aprilu sa Evropskom komisijom potpisala Partnerski sporazum za organizaciju informativne i komunikacione kampanje o prelasku te zemlje na evro.

Takođe je ranije bugarsko ministarstvo finansija objavilo radi javne rasprave nacrt zakona o uvođenju evra a rok za dostavljanje mišljenja je 24. april.

Nacrt sadrži informacije o evru i o tome kako će biti uveden, kao i o tome kako će to uticati na druge akte i regulative.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: