U Evropskoj uniji raste broj zaraženih bolestima koje se mogu sprečiti vakcinacijom, kao što su male boginje i veliki kašalj, upozorio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

U saopštenju povodom Evropske nedelje imunizacije, ECDC je naveo da je broj slučajeva malih boginja počeo da raste 2023, a taj trend se nastavio u nekoliko članica EU.

Od marta 2023. do kraja februara 2024. zabeleženo je 5.770 slučajeva morbila, od kojih je najmanje pet osoba preminulo od posledica te bolesti.

Od sredine 2023. godine zabeležen je i porast slučajeva velikog kašlja u nekoliko zemalja EU i Evropske ekonomske zone (EEA).

Prema preliminarnim podacima, broj obolelih od velikog kašlja 2023. i 2024. godine bio je više nego 10 puta veći u poređenju sa 2022. i 2021.

"Najveći rizik je među mlađima od godinu dana, jer su premladi da bi bili vakcinisani i stoga ih treba zaštititi imunitetom zajednice. Morbili se vrlo lako šire, stoga je visok obuhvat vakcinacijom, od najmanje 95% populacije koja je vakcinisana sa dve doze vakcine, neophodna da bi se prekinuo prenos bolesti", navedeno je u saopštenju 22. aprila.

ECDC ističe i da je za novorođene bebe i odojčad povećan rizik od teške bolesti i smrti.

Pet smrtnih slučajeva zabeleženi su u Rumuniji, gde je, prema poslednjim podacima, samo 71% stanovnika primilo drugu dozu vakcine protiv morbila, prenosi Politiko.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2022. je u samo četiri zemlje EU (Mađarska, Malta, Portugal i Slovačka), 95% stanovništva vakcinisano sa dve doze vakcine protiv morbila.

U Estoniji je stopa vakcinacije pala za 20% od 2018. do 2022, na Islandu za 15% a u Rumuniji za 10%.

Kako se epidemije bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama i dalje dešavaju u zemljama EU/EEA, ECDC ističe da je potrebno raditi na tome da svi budu vakcinisani, posebno ranjive grupe stanovnika i grupe kao što su izbeglice, migrant, azilanti.

Direktorka ECDC Anrea Amon izjavila je da su postizanje i održavanje visokog nivoa obuhvata vakcinacije, nadzor nad bolestima i brzo reagovanje na početak epidemije i dalje ključne akcije protiv ovih bolesti.

"Obeshrabrujuće je videti da se uprkos decenijama dobro dokumentovane evidencije o bezbednosti i efikasnosti vakcina, zemlje u EU/EEA i na globalnon nivou još suočavaju sa epidemijama nekoliko bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama. Vakcine su zaštitile mnoge generacije, a mi treba da obezbedimo da to i dalje bude slučaj", saopštila je Amon.

U zajedničkom saopštenju Evropske komisije, Regionalne kancelarije za Evropu Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa, ističe se da je imperativ da vakcinacija ostane ključni kamen temeljac javnog zdravlja.
U saopštenju se navodi da pad stope vakcinacije u nekim evropskim zemljama između 2020. i 2022. "baca svetlo na ranjivost našeg uspeha".

Tokom protekle tri godine, više od 1,8 miliona dece u Evropi propustilo je vakcinaciju protiv malih boginja.

Glavni razlog porasta broja zaraženih je niska stopa vakcinacije, čemu je doprinelo i antivaksersko raspoloženje tokom pandemije kovida-19 koje je narušilo poverenje u rutinske vakcinacije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com