Španski premijer, socijalista Pedro Sančes, najavio je da će rasmisliti da li da ostane na funkciji, samo nekoliko sati nakon što je sud protiv njegove supruge otvorio istragu zbog moguće korupcije.

Sančes (52), koji funkciju predsednika vlade obavlja od 2018. godine, napisao je 24. aprila na mreži X da će odluku o eventualnoj ostavci doneti do narednog ponedeljka i objaviti je pred medijima, preneli su mediji.

Rekao je i da će do ponedeljka otkazati sve javno obaveze.

Madridski viši regionalni sud je 24. aprila u šturom saopštenju naveo da je otvorena istraga protiv Begonje Gomes "zbog navodne trgovine uticajem i korupcije". Sud je dodao i da je istraga zatvorena za javnost.

Sančes je rekao da je prijavu protiv njegove žene podnela krajnje desna organizacija Čiste ruke (Manos Limpias) koja zahteva da se istraži da li je premijerova supruga, Begonja Gomes u svom poslovanju trgovala uticajem i primala mito.

Platformu Čiste ruke vodi Migel Bernard Remon, ličnost iz miljea ekstremne desnice. Čiste ruke u svojim kampanjama koriste jednu posebnost španskog zakonodavstva koja dopušta da pojedinci ili pravna lica učestvuju u određenim krivičnim postupcima, čak i ako nisu oštećeni navodnim delovanjem optuženih.

Za optužbe protiv njegove žene Sančes je rekao da se zasnivaju na "navodinm informacijama" koje su objavljene na nekim desničarskim i ekstremno desnim digitalnim medijima. Dodao je da će se njegova supruga braniti i sarađivati sa pravosuđem.

Glavna opoziciona konzervativna Narodna partija odbacila je Sančesovu najavu kao "predstavu".

Lider te partije Havijer Maroto je na mreži X objavio da Sančes naravno želi da ostane premijer i da je njegov potez već deo "predizborne kampanje".

Sam Sančes naveo je da ga desnica i ekstremna desnica sada "šikaniraju svim sredstvima".

"Moram da zastanem i da razmislim. Moram sebi hitno da odgovorim na pitanje da li se to isplati, uprkos močvari u kojoj desničari i ekstremna desnica pokušavaju da vode politiku. Da li ću i dalje ostati na čelu vlade, ili ću odstupiti sa te časne dužnosti", napisao je Sančes.

Ministar pravde Španije Feliks Bolanjos odbacio je optužbe kao "lažne".

List El Pais piše da je u Španiji "zatrovana klima" dovela do "napada desnice i ekstremne desnice, koje Sančesu neprestano pripisuju nova krivična dela". U ovom slučaju, piše list, "kap koja je prelila čašu je istraga protiv Sančesove supruge, koja je godinama meta kleveta na društvenim mrežama".

El Pais piše da Sančesova najava "predstavlja neku vrstu ličnog zahteva javnosti za glasanje o poverenju".  Dnevnik dodaje i da je Španiji, uprkos robusnoj privredi i sve većoj težini na međunarodnoj pozornici, "potrebna etička obnova javnog diskurs, pravosudnih tela i medija" i da zemlju očekuju "dani puni neizvesnosti"..

Sančes i Begonja Gomes u braku su od 2006. godine i imaju dve ćerke. Premijerova supruga ne obavlja nikakvu javnu dužnost. Ona je marketinški stručnjak i radila je između ostalog za banke i Nevladine organizacije.

Sančes, koji je lider španske socijalističke PSOE, u parlamentu predvodi koaliciju kako ima veoma tanku poslaničku većinu, i održava se uz podršku regionalnih, delom i separatističkih partija.



Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: AP