Gotovo dve trećine Rumuna misli da je njihova zemlja ispunila sve kriterijume da se zoni Šengena pridruži i sa svojim kopnenim granicama, ali da neke zemlje blokiraju Rumuniju iz ekonomskih razloga, pokazala je nova anketa agencije za ispitivanje javnog mnjenja INSCOP.

Sa druge strane, oko 30% učesnika ankete ocenilo je da Rumunija još nije postala punopravna članica jer nije ispunila sve potrebne uslove. Gotovo 10% anketiranih nije htelo da odgovori na to pitanje, preneli su rumunski mediji.

Ocenu da je Rumunija ispunila sve kriterijume, najviše dele mladi uzrasta 18 do 29 godina (62%) i osobe starije od 60 godina (67%), a takav stav zastupa 68% građana sa visokim, ili jako visokim primanjima.

Rumunija i Bugarska postale su 31. marta posle 13 godina čekanja 28. i 29. članica velikog šengenskog prostora u kojem su zvanično ukinute pasoške kontrole i granice, ali se to u slučaju te dve zemlje odnosi samo na vazdušni i pomorski saobraćaj, dok se punom otvaranju i kopnenih granica protive pojedine članice Unije.

"Frustracija stanovništva zbog te teme ostaje visoka i u potpunosti je opravdana, budući da onih par neprijateljski nastrojenih zemalja nije verodostojno obrazložilo ni dugogodišnju blokadu ulaska u šengensku zonu ni parcijalni ulazak", izjavio je direktor INSCOP Remus Stefureak.

"Taj osećaj posebno pojačava činjenica da u ovom trenutku samo jedna zemlja blokira ulazak sa kopnenim granicama, a to je Austrija, dok je većina članica (EU) kao i sve evropske institucije, u više navrata izrazila podršku punom ulasku zelje u zonu Šengena", dodao je Stefureak.

Agencija INSCOP je anketu sprovela od 12. do 20. aprila na uzorku od ukupno 1.100 punoletnih građana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU