Evropski parlament mora da objavi informacije o svom poslaniku, ekstremnom desničaru Janisu Lagosu koji je u Grčkoj osuđen na dugogodišnji zatvor kao vođa zločinačkog udruženja, a odbijanje EP se u ovom slučaju ne može pravdati zaštitom ličnih podataka, presudio je 8. maja Sud pravde Evropske unije (CJEU).

Informacije se odnose na putne troškove i dnevnice Lagosa i njegovih pomoćnika u parlamentu, i na način kako je taj novac trošen, a odluka suda mogla bi da ima dalekosežne posledice.

U presudi CJEU se ne navodi partijska pripadnost Lagosa.

Lagos je od 2012. godine bio poslanik u grčkom parlamentu neofašističke partije Zlatna zora, a 2019. godine je kao njen kandidat izabran u Evropski parlament.

Zlatna zora je 2020. u Grčkoj označena kao zločinačko udruženje a Lagos je iste godine osuđen na trinaest godina i osam meseci zatvora. Njemu je 2021. u Strazburu na zahtev Grčke ukinut poslanički imunitet i završio je u ztvoru. Međutim, nije se odrekao mandata evroposlanika, a to nije zatražila ni Atina.

Krajem 2021. godine troje članova nevladine inicijative Pitaj državu (fragdenstaat.de), koja se zalaže za slobodu pristupa informacijama, zatražilo je od Evropskog parlamenta informacije o tome kakva poslanička primanja Lagos ima i na šta ih troši.

Konkretno se radilo se o tome da li on novac parlamenta koristi za finansiranje kriminalnih aktivnosti. Parlament je zahtev odbio, pozivajući se na zaštitu podataka o ličnosti.  

Svojom presudom, CJEU je u većem delu poništio odluku Evropskog parlamenta iz 2022. jer onemogućava zainteresovanim građanima opravdani pristup dokumentima.

"Sud smatra da, u ovom slučaju, čak i ako je ugrožen legitimni interes zaštite privatnosti i integriteta pojedinca, prioritet mora da ima pravo javnosti da ima uvid u dokumente institucija", saopštio je sud.

Dodaje se da je cilj zahteva bio da se, "u kontekstu neobičnih okolnosti ovog predmeta, omogući pojačana javna kontrola i odgovornost u vezi sa pristupom Lagosa javnim sredstvima i uspostavi transparentnost o sredstvima koje mu je parlament isplatio i njegovim izdacima".

U presudi se objašnjava i da je Lagos uprkos presudi, čak i posle hapšenja i slanja u zatvor ostao evroposlanik i od EP dobijao poslanička primanja, i da je zato legitiman interes podnosilaca zahteva da saznaju gde su Lagos i njegovi asistenti, u vreme kad je već bio osuđen, ali ne i uhapšen, putovali i za šta im je EP refundirao novac.

CJEU je odbio zahtev u delu koji se odnosi na informacije o redovnim i paušalnim primanjima Lagosa i njegovih pomoćnika, što je povezano i sa podacima o ličnosti, navodeći da su to podaci koji su javnosti dostupni na sajtu Evropskog parlamenta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP