U Kataloniji se 12. maja održavaju regionalni parlamentarni izbori, koji se ujedno smatraju i testom koliku podršku među biračima uživaju separatističke snage u toj španskoj pokrajini.

Učešće na prevremenim izborima najavio je i bivši predsednik Vlade Katalonije Karles Pućdemon, koji još od 2017. godine živi u egzilu, i koji bi stupanjem na špansko tlo rizikovao trenutno hapšenje.

Pućdemon je Španiju napustio nakon što je za njim izdat nalog za hapšenje zbog organizovanja ilegalnog referenduma o otcepljenju Katalonije 2017. godine.

Tek nakon što je levičarska španska vlada premijera Pedra Sančeza donela za opoziciju sporni zakon o amnestiji, kojim je obuhvatila Pućdemona i stotine drugih pristalica katalonske nezavisnosti, dobio je mogućnost da učestvuje na izborima 12. maja. Međutim, za španske vlasti on je po slovu zakona begunac od pravde, piše agencija AP.

Na regionalnim izborima trenutno u svim anketama vodi kandidat upravo Sančesove socijalističke PSOE Savlvador Ila, ispred Pućdemona i njegove partije Zajedno za Kataloniju, i sadašnjeg pokrajinskog premijera Pere Aragonesa i njegove Republikanske Levice Katalonije (ERC).

Aragones je sazvao prevremene regionalne izbore nakon što vladajuća koalicija nije bila u stanju da donese novi budžet.

I Pućdemonova populistička partija Zajedno za Kataloniju i socijaldemokratska ERC zalažu se za nezavisnost Katalonije.

Ila je na regionalnim izborima 2021. osvojio najviše glasova ali nije uspeo da spreči da koalicija separatističkih partija, predvođena ERC, zadrži parlamentarnu većinu.

Na nepriznatom referendumu, 1. oktobra 2017. godine, za otcepljenje se izjasnilo 92% izašlih građana, ali je odziv bio svega 43% upisanih birača.

Pokrajinu je uoči referenduma, nakon što ga je španski ustavni sud proglasio ilegalnim, zahvatio talas protesta i sukobi između policije i pristalica nezavisnosti.

Tadašnja konzervativna vlada u Madridu je raspustila pokrajinsku vladu i u Kataloniji uvela prinudnu upravu, a vodeći organizatori referenduma su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Pućdemon je sa nekoliko svojih saradnika pobegao iz Španije, i od tada uglavnom živeo u Belgiji. Pre izvesnopg vremena se iz Belgije preselio u jedno selo na jugu Francuske, tik uz granicu sa Španijom, gde je već i održao nekoliko predizbornih mitinga za pristalice iz Katalonije.

Nove ankete pokazuju da se sada 50% stanovnika Katalonije protivi nezavisnosti, a podržava je 42%. U trenutku kada je Puždemon napustio Španiju, 2017. godine, za samostalnost je, prema tadažnjim anketama, bilo 49%, a protiv 43% građana.

Katalonija je jedna od 17 regionalnih autonomnih zajednica, kako se u Španiji nazivaju pokrajine. Kao i neke druge španske pokrajine, Katalonija im svoju specifičnu istoriju, kulturu i jezik koji se donekle razlikuje od španskog.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP