Antiislamista Gert Vilders možda neće biti naredni premijer Holandije ali nova vlada uz podršku njegove krajnje desničarske partije ide ka koliziji sa EU po svim pitanjima, od migracije, preko poljoprovrede, do proširenja.

Koalicija sa Vildersovom podrškom skeptična je u vezi proširenja EU i dok je Brisel otvorio vrata za pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom, nova holandska vlada na ekspanziju Unije gleda "veoma kritički", piše briselski Politiko.

Ako EU nastavi dalje po pitanju proširenja, Hag zadržava pravo da "ograniči slobodu kretanja unutar EU ako i u meri u kojoj se razgovara o proširenju EU", navodi se u koalicionom sporazumu.

Koalicija sa Vildersovom podrškom takođe želi da se odmakne od nedavno usvojenog Unijinog pakta za migracije i azil kako bi se uspostavila "najstroža politika azila ikada", prema sporazumu.

To praktično znači, prema pisanju Politika, zamrzavanje obrade zahteva za azil, poziv na deportovanje ljudi bez dokumenata o boravištu "čak i silom", poziv da se siromašniji tražioci azila premeste u "skromnije objekte" i traženje opt-out klauzule od Evropske komisije "što je pre moguće".

Tu je i pitanje novca, navodi se dalje. Holandija, već poznata kao štedljiva zemlja, postaće još štedljivija. Nova vlada želi da smanji sumu koju Hag plaća EU u vreme kada francuski predsednik Emanuel Makron poziva na povećanje budžeta Unije ili zajedničko prikupljanje novca za finansiranje odbrane i tehnologije.

Razmimoilaženje sa politikom Brisela vidi se i kod klime i poljoprivrede. U koalicinom sporazumu obećava se da će se Holandija "držati postojećih sporazuma" o klimi ali se kaže i da će odbaciti mere za pomoć zemlji da dostigne ciljeve o (štetnoj) emisiji.

Kada je reč o ograničenju zagađenja azotom, vlada koju podržava Vilders tražiće još jedan izuzetak od zakona EU.

Po pitanju Ukrajine, Vilders je shvatio, kao i italijanaska desničarska premijerka Đorđa Meloni, da je biti proukrajinski cena za položaj "za glavnim stolom EU". Zato je dolazeća vlada jasno izrazila podršku Kijevu za koju kaže da će ostati konstantna.

Pitanje budućeg premijera, koga Holanđani čekaju više od šest meseci, još je otvoreno, piše briselski portal.

Koalicija četiri stranke nije imenovala premijera ali jedno ime privlači veliku pažnju - Ronald Plasterk, molekularni biolog i bivši ministar Laburističke partije koji skreće desno.

Plasterk je bio jedan od razloga što je prethodna runda pregovora o koaliciji propala. Kao pregovarač se sukobio sa političarem centra Piterom Omtzigtom oko, kako je Omtzigt to opisao, "kršenja poverenja" u vezi stanja holandskih finansija. To je nateralo Omtzigta da zatvori vrata za pregovore.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP