Litvanija je 17. maja preuzela šestomesečno predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope, čiji će prioriteti biti podrška Ukrajini, odbrana evropskih vrednosti od agresije i autoritarizma i unapređenje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, uključujući zaštitu novinara i slobode medija.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite je na konferenciji za novinare posle sastanka Komiteta ministara SE u Strazburu rekla da će odbrana Ukrajine od ruske agresije, njen oporavak i obnova, kao i odgovornost Rusije biti ključni prioriteti predsedavanja njene zemlje.

"Sudbina Evrope se trenutno odlučuje u Ukrajini", rekla je Šimonite.

Ona je dodala da će važan fokus litvanskog predsedavanja biti na zaštiti civilnog društva, nezavisnih medija i branilaca ljudskog prava.

Sloboda izražavanja i bezbednost novinara, borba protiv dezinformacija i govora mržnje će takođe biti visoko na agendi.

Usvojen prvi međunarodni sporazum o AI

Na današnjem sastanku Komiteta ministara SE usvojena je Okvirna konvencija o veštačkoj inteligenciji i ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

To je prvi međunarodni pravno obavezujući sporazum čiji je cilj osiguranje poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih standarda pri korišćenju sistema veštake inteligencije.

Sporazum, koji je takođe otvoren za neevropske zemlje, bavi se potencijalnim rizicima upotrebe AI, istovremeno promovišući odgovorne inovacije.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je da je cilj novog sporazuma odgovorna upotreba AI kojom se poštuju ljudska prava, vladavina prava i demokratija.

"To treba da osigura da AI poštuje ljudska prava a ne da ih oslabi", rekla je Pejčinović Burić na konferenciji.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara o napadu na premijera Slovačke Roberta Fica, kazala da je to užasan događaj koji pokazuje nazadovanje demokratije koje podstiču govor mržnje i polarizacije društva.

"Polarizacija društva je najveća pretnja našim društvima i svako nasilje je neprihvatljivo", rekla je Pejčić Dojčinović.

Ona je dodala da su i u drugim zemljama ugroženi političari, ali i novinari, što je za demokratiju apsolutno neprihvatljivo.

Generalna sekretarka SE je pozvala sve članice da omoguće novinarima da rade jer je sloboda izražavanja i medija osnovna sloboda.

"Ako nemamo novinare koji mogu da rade svoj posao, ne možemo da verujemo da će se demokratija razvijati", rekla je ona.

Razgovori o Kosovu se nastavljaju

Komitet ministara Saveta Evrope je počelo raspravu o pitanju prijema Kosova u tu organizaciju i razmatra kako da nastavi taj proces, rečeno je na konferenciji za štampu posle sastanka Komiteta.

Premijerka Litvanije je, odgovarajući na pitanje novinara o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, rekla da to nije pitanje da li će biti primljeno nego kada.

"To nije pitanje da li, nego kada. Proces će se nastaviti", rekla je Šimonite.

Ministarka spoljnih poslova Lihtenštajna Dominik Hasler rekla je da je na današnjoj sednici Komiteta Kosovo nekoliko puta pomenuto u izlaganjima ministara.

"Komitet ministara je već počelo raspravu o tom pitanju i trenutno razmatra kako da nastavi", rekla je Hasler, čija je zemlja predsedavala Komitetu ministara SE proteklih šest meseci.

Ona je rekla da je Komitet primio pismo Parlamentarne skupštine SE o preporuci za prijem Kosova i da je predsedništvo Lihtenštajna učinilo sve što je moglo da se napreduje u tom procesu zajedno sa svim zemljama članicama.

Parlamentarna skupština SE je sredinom aprila usvojila preporuku o prihvatanju prijave Kosova za članstvo u toj organizaciji, o čemu konačnu odluku donosi Komitet ministara.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Council of Europe