Povećanje saradnje u odbrani želi osam od deset ispitanika u EU koji su učestvovali u novom istraživanju Eurobarometar.

Istraživanje je pokazalo i da tri četvrtine (74%) ispitanika o sebi misli kao o građanima EU, što je rekordan nivo i za dva procentna poena više nego zimus, pokazao je Eurobarometar čiji su rezultati objavljeni 23. maja.

Prema istraživanju, 71% ispitanih slaže se da EU treba da ojača kapaciteta za proizvodnju vojne opreme a 69% je za zajedničku spoljnu politiku članica.

Istovremeno se više od dve trećine slaže da je EU mesto stabilnosti u nemirnom svetu, kao i da EU ima dovoljno moći i alata da brani evropske ekonomske interese u globalnoj ekonomiji.

Glavni razlog za brigu Evropljana, za njih lično, i dalje su troškovi života. Na to je ukazalo 51% ispitanih, što je, istina, za šest procentnih poena manje nego u zimu 2023.

Istovremeno je 35% ispitanika reklo da im je rat u Ukrajini najveća briga na nivou EU, za sedam procentnih poena više nego u prethodnom istraživanju.

Udeo građana koji kažu da podržavaju aktuelne mere za pomoć toj zemlji u ratu, poput isporuke vojne opreme, isti je kao zimus - 60%.

Istraživanje je obuhvatilo više od 26.000 ljudi iz 27 članica EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Schutterstock.com