Mađarska vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana, na evropskim izborima se suočila sa vrlo ozbiljnim izazivačem Peterom Mađarom i njegovom partijom Tisa, i iako je Fides pobedio, osvojio je znatno manje glasova nego što se predviđalo.

Sa 99% prebrojanih glasova, nova Partija poštovanja i slobode (Tisza) Petera Mađara, bivšeg visokog zvaničnika Fidesa, osvojila je 29,7% glasova.

Konzervativno-populistički Fides je u koaliciji sa nekoliko manjih partija osvojio 44% glasova, što je ipak znatno manje nego  52% koliko je dobio na izborima za Evropski parlament 2019. godine. U protekle dve decenije Fides je sam na jednim izborima osvojio manje od 50%.

Prema tim još nezvaničnim rezultatima, Orban će u Evropskom parlamentu, umesto dosadašnjih 13, imati 11, a partija desnog centar Tiisa sedam poslanika, piše portal Politico.eu.

Peter Mađar, koji je bio oženjen i bivšom mađarskom ministarkom pravde Judit Varga i radio u ministarstvu spoljnih poslova i u amđarskoj stalnoj delegaciji pri EU, uspeo je da pridobije birače svojim pozivima na borbu protiv korupcije.

On je obećao i da će odmrznuti milijarde evra iz fondova Evropske unije koje su bile namenjene Mađarskoj, a koje je Brisel zamrznuo zbog odnosa Orbanovih vlasti prema vladavini prava.

Agencija AP piše da su evropski izbori u velikoj meri viđeni i kao test popularnosti Viktora Orbana. Odziv je sa 58,7% bio rekordan za neke evropske izbore u Mađarskoj. Na izborima 2019. godine glasalo je 43,4% birača.

Ipak, na prvim stranačkim okupljanjima i Orban i Mađar su proglasili pobedu.

"Danas smo porazili opoziciju, novu opoziciju, i bez obzira kako će se opozicija sledeći put zvati, pobedićemo ih iznova i iznova", rekao je Orban 9. juna uveče svojim pristalica na skupu u Budimpešti.

Mađar je na skupu svojih pristalica rekao da izborni rezultat Tise "označava kraj jedne ere" i da je sada "svakom Mašaru postalo jasno da u Mađarskoj više niko ne mora da se plaši".

Peter Mađar planira da izazove i pobedi Orbana i na parlamentarnim izborima 2026. godine, a taj četredesettrogodišnji advokat mnoge je birače privukao ukazujući na opštu korupciju u Orbanovoj vladi i optužbom da Fides koristi "propagandnu mašineriju" kako bi namerno sejao duboke društvene podele.

Ipak, kako navodi AP, opšti trend jačanja krajnje desnigh snaga nije zaobišao ni Mađarsku, pa je tako i i krajnje desni pokret Naša domovina osvojio 6% glasova i prvi put će imati jednog poslanika u Evropskom parlamentu.

Orban, čija se vlada smatra najbližim saveznikom Moskve u EU, izrazio je nadu da će posle evropskih izbora u EP većinu imati partije koje se protive naoružavanju Ukrajine.

U nedelju uveče, posle izbora, Orban je rekao: "Da sumiramo rezultat evropskih izbora, to bi bio ovakav telegram upućen Briselu - migracija, stop, rodna politika, stop, rat, stop (Džordž) Soroš, stop, Brisel, stop".

Orbanov je Fides u EP bio deo političke grupe Evropskih narodnih partija (EPP), ali je tu grupu napustio 2021. godine kada mu je zapretilo isključenje zbog napetosti između Budimpešte i Brisela. Dosadašnjih 13 poslanika Fidesa u EP bili su nezavisni.

Predsednik EPP Manfred Veber odmah posle izbora je rekao da bi u toj političkoj grupi rado video poslanike partije Tisa.

Mađarska u julu treba da preuzme predsedavanje EU.

Paralelno sa evropskih izborima, u Mađarskoj su 9. juna održani i lokalni izbori, na kojima su opozicione stranke uglavnom uspele da sačuvaju 2019 godine osvojenu vlast u nekim većim gradovima.

U glavnom gradu Budimpešti izbori su poprimili dramatičan tok.

Dosadašnji grradonačelnik Gergelj Karačonj, iz opozicione zeleno-leve koalicije, ostvario je veoma tanku pobedu, pa je njegov suparnik David Vitez, koji ima podršku Orbana, još u izbornoj noći zatražio novo brojanje glasova.

"Imajoš nekoliko procenata neizvesnosti, ali, iako je rezultat tesan, izgleda da će Budimpešta ostati republika i neće postati kompanija za javno trgovanje", rekao je Karačonj 10. juna ujutro. On je izrazio uverenje da će, i kada budu objavljeni zvanični rezultati, Budimpešta ostati grad "različitosti i slobodan grad u kojem postoji solidarnost".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP