Italijanska učiteljica Ilarija Salis, protiv koje se trenutno u Mađarskoj vodi sudski postupak zbog napada na grupu neonacista i koja se nalazi u Budimpešti u kućnom pritvoru, izabrana je u Italiji za evroposlanicu.

Kao kandidatkinja levo-zelenog saveza AVS, 36-godišnja Salis je u Italiji osvojila toliko preferencijanih glasova da joj je mandat u Evropskom parlamentu osiguran, piše agencija dpa. Savez AVS udvostručio je svoj izborni uspeh u odnosu na prošle izbore na 6,7%.

Slučaj već izvesno vreme opterećuje odnose Mađarske i Italije. Salis se stavlja na teret da je u februaru prošle godine sa još nekoliko učesnika kontra-demonstracija, fizički napala učesnike jednog okupljanja koje je organizovano u čast zloglasnog nacističkog SS-a.

Prema podacima tužilaštva, u napadu je šest učesnika neonacističkog skupa teže povređeno. Salis je na početku suđenja u januaru ove godine dovedena u sudnicu sa lisicama na rukama i nogama, što je u Italiji izazvalo zgražavanje. Nakon što je plaćena kaucija, puštena je iz zatvora i određen joj je kućni pritvor.

Dpa podseča da se oko 11. februara u Budimpešti svake godine okuplja veliki broj desnih ekstremista iz Mađarske i inostranstva na komemoraciji povodom jedne operacije SS na kraju drugog svetskog rata.

AVS i porodica Ilarije Salis zatražili su njeno hitno puštanje iz pritvora.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Sky News