Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) rasporedila je dodatne službenike iz cele Evrope na aerodromima u Nemačkoj da podrže nemačku policiju tokom održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu koje počinje 14. juna i traje do 14. jula.

Cilj je da se obezbede sigurnije i efikasnije granične kontrole ljubitelja fudbala koji će putovati u Nemačku na EURO 2024, saopštio je Fronteks.

Ta agencija dala je 28 službenika koji će biti na aerodromima u Frankfurtu, Berlinu, Minhenu, Diseldorfu, Kelnu i Štugartu, pri čemu će na aerodromima dva poslednja grada Fronteksovi ljudi biti prvi put i povećati njihove operativne kapacitete za prvenstvo.

Takođe je Fronteks rasporedio oficira za vezu u komandnom centru savezne policije u njihovom sedištu u Potsdamu.

"Svi smo jedan tim kada je reč o bezbednosti. Naše partnerstvo sa Nemačkom za EURO 2024 obezbeđue da svaki navijač može da uživa u lepoti igre u sigurnom okruženju. Taj dogagađaj je prava proslava evropskog jedinstva i timskog rada", istakao je direktor Fronteksa Hans Leijtens.

Za vreme prvenstva, Fronteks će obavljati granične kontrole, nasumične provere imigranata u tranzitu, razmenjivaće znanje i profesionalno isksutvo, podržavati podizanje svesti i deliti podatke o otkrivenim prevarama sa dokumentima.

Fronteks inače raspoređuje hiljade službenika godišnje kako bi pomogao članicama EU da kontrolišu spoljne granice. Stručnjaci te agencije bili su angažovani na zaštiti nacionalnih granica i tokom evropskih šampionata 2012. i 2016.

"Dok se pripremamo za EURO 2024, fokus nam je na pružanju podrške bezbednosti svih učesnika. Raspoređivanje dodatnih službenika na nemačkim aerodromima u sklopu je naše spremnosti i sposobnosti da podržimo članice EU u upravljanju velikim drgađajima", saopštio je Fronteks.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Frontex