Dok traži podršku Rima za drugi mandat na čelu Evropske komisije, Ursula fon der Lajen pokušala je da uspori zvanični izveštaj EU u kome se Italija kritikuje zbog narušavanja medijskih sloboda.

Kako je za Politiko reklo više zvaničnika, istraga Evropske komisije ukazuje na suzbijanje slobode medija u Italiji od kako je premijerka krajnje desnice Đorđa Meloni preuzela vlast 2022.

Očekivalo se da godišnji izveštaj o poštovanju vladavine prava u članicama EU bude odobren 3. jula, međutim, to bi moglo da bude odloženo do imenovanja novog predsednika Komisije, rekla su dva zvaničnika za briselski portal.

Odlaganje izveštaja nije uobičajeno i Fon der Lajen rizikuje da se taj potez proglasi politički motivisanim, s obzirom da ona trenutno traži podršku lidera EU poput Đorđe Meloni kako bi osigurala drugi petogodišnji mandat na čelu Komisije.

Medijska udruženja upozorila su da su mešanje vlade i tužbe protiv novinara u poslednje dve godine postale češće u Italiji. Komisija je u prošlogodišnjem izveštaju o vladavini prava već kritikovala Italiju navodeći da se njen zakon o kleveti sve više koristi za progon novinara.

"Vidljiva je spremnost da se koče pitanja vezana za Italiju i vladavinu prava", rekao je jedan zvaničnik Komisije koji je, kao i drugi, ukazao na napore Fon der Lajen da ponovo bude izabrana za predsednicu Komisije.

Zvaničnici koji su govorili za Politiko uz uslov da ostanu anonimni kažu da je iz kabineta predsednice traženo od generalnog sekretarijata Komisije da odloži objavljivanje izveštaja.

Takođe zvaničnici kažu da su pokušaji Fon der Lajen da izbegne otvorenu kritiku Italije naišli na negodovanje u Komisiji.

Kako se ističe, takvo mešanje bilo bi štetno jer Ursula fon der Lajen, kao ni službe Komisije, ne bi trebalo da se mešanju u proces njenog izbora za drugi mandat.

Politiko piše da se sada očekuje da se o izveštaju razgovara nakon što lideri EU podrže novog predsednika Komisije, što znači najranije sredinom jula ali bi moglo da potraje i do septembra.

Izveštaj o vladavini prava i dalje je na dnevnom redu 3. jula u planovima Komisije ali zvaničnici kažu da će datum uskoro biti pomeren.

"Izveštaj o vladavini prava trenutno je u pripremi i još nismo u poziciji da konsultujemo članice o nacrtima, što uvek radimo", rekao je portparol Komisije Olof Gil.

Dodao je da će izveštaj pokriti dešavanja u svakoj zemlji EU, pa i Italiji, na činjeničan i objektivan način, kao i do sada.

Gil je rekao i da Komisijini zvaničnici nisu dobili instrukcije da novinarima kažu da ih ne pitaju o poziciji Komisije o stanju medijskih sloboda u Italiji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP