Evropski konzervativci i reformisti (ECR), evroskeptična grupa Đorđe Meloni, trijumfalno je objavila da je sada treća po snazi snaga u Evropskom parlamentu jer je preuzela mesto koje je od 2019. držala grupa Obnovimo Emanuela Makrona. Ipak, još ništa nije konačno.

ECR je saopštio da, pošto je dobio nove članove, sada ima 83 mesta u Parlamentu prema 69 u odlazećem sazivu.

Sa 77 ECR je ojačao na 83 zahvaljujući novim članovima, uključujući dansku Demokratsku partiju, bugarsku Postoji takav narod, litvansku Uniju farmera i zelenih, rumunsku Alijansu za uniju Rumuna.

Iako deluje da je to još jedan udarac liberalima i Makronu, Obnovimo sa 80 evroposlanika još može da se uhvati u koštac sa ECR. Naime, kako 20. juna piše briselski Politiko, borba za treću snagu u Parlamentu se nastavlja i očekuje se da liberali danas objave da su dobili još par članova.

Češki poslanik Jan Zahradil, veteran ECR, napisao je na mrežama "Meloni vlada" dok je njegov malo oprezniji kolega, letonski član ECR Roberts Zile napisao da je veličina političke grupe važna ali da to nije ključni cilj.

Politiko piše da to što je ECR pretekao Obnovimo ne znači nužno da Meloni i njen češki partner Petr Fijala mogu da traže važnije poslove na samitu Evropskog saveta sledeće nedelje.

Jedan visoki zvaničnik Parlamenta rekao je da misli da to jačanje ECR nema pravnih posledica. "Dogovor mora da se postigne između EPP, S&D, Obnovimo i eventualno Zelenih. U suprotnom, većina će se raspasti", rekao je taj zvaničnik.

Holandski političar iz redova ECR Rob Ros (Roos) rekao je da kao treća po snazi grupa ECR može "osvojiti bolje pozicije prema Dontovoj metodi" misleći na raspodelu mesta u proporcionalnom sistemu. "Više predsedništva u Parlamentu i odborima, više izvestioca, itd.", rekao je Ros.

Ipak, u izjavi za Politiko Ros je bio oprezan: "Ne brojite piliće pre nego što se izlegu". Naime, Obnovimo je mnogo sporiji sa dodavanjem novih članova ali ima na umu pet evroposlanika Volta, koji pregovaraju i sa Zelenima, i druge.

Politiko piše da u međuvremenu aktuelni trenutak pametno koriste novi članovi ECR, među kojima je glavna Marion Marešal, miljenica francuske krajnje desnice i nećaka Marin Le Pen.

Inače, udruživanje evropskih krajnje desničarskih snaga postaje sve teže, čemu je u velikoj meri doprineo mađarski premijer Viktor Orban. Mada je dugo "kucao na vrata" ECR, Orban više nije zainteresovan.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač to pripisuje razlikama u mišljenju sa novim rumunskim članovima ECR. Italijanski Korijere dela Sera ranije ove nedelje pisao je da je Meloni "zalupila vrata Orbanu pred nosom".

U međuvremenu poljska Pravo i pravda i mađarski Fides aktivno ispituju ideju ujedinjenja grupa ECR i Identitet i demokratija (ID), čime bi se potencijalno napravila konfederacija u kojoj bi svaka strana bila tehnički odvojena i, što je najvažnije, ne bi morala da se slaže oko Ukrajine i Rusije, rekao je jedan poslanik ECR.

Zahradil međutim smatra da je ujedninjenje "malo verovatno", iako je Orbanov fan. Drugi pak gaje nadu. "Prozor mogućnosti i dalje je otvoren", rekao je jedan Poljak iz grupe ECR.

Politiko piše da Obnovimo ima problem i sa novom evroposlanicom Janom Nađovom iz Češke koja se suočava sa gubitkom imuniteta  jer je bivša saradnica miljardera Andreja Babiša uhvaćenog u prevari sa novcem EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP