Jug italije zabeležio je 2023. godine prvi put posle nekoliko godina veći privredni rast od razvijenijih severnih regiona, ali je direktor Asocijacije za industrijski razvoj južne Italije Svimez, Luka Bjanki upozorio da je jugu potrebna koordinisana politika na nacionalnom nivou, jer će inače ostati bez ulaganja.

Svimez je procenio da je BDP cele Italije u 2023. godini bio 0,9%, što je manje od skoro 4% koliko je iznosio godinu dana ranije, ali i dalje iznad proseka u Evropskoj uniji, koji je bio 0,4%.

Istovremeno, rast je, kako navodi Svimez, bio regionalno veoma različit, pa je u 2023. godine u juzžnim regionima i makroregionima iznosio iznadprosečnih 1,3%. Na severozapadu Italije bio je 1%, na severoistoku 0,9%, a u centralnoj Italiji je stagnirao na 0,4%.

To je prvi put od 2015. godine da je rast na privredno zaostalijem jugu bio veći nego u ostalim delovima Italije.

Direktor Svimeza Luka Bjanki ocenio je da je za takav rast ključnu ulogu odigrao italijanski Nacionalni plan za oporavak i otpornost (NRRP), koji je osnova za povlačenje sredstava iz fonda Sledeća generacija EU, osnovanog kao odgovor na pandemiju korona virusa.

Italijanski NRRP je najobimniji od planova svih članica EU, i previđa ulaganja veća od 190 milijardi evra iz bespovratnih zajmova i kredita EU.  

Rast BDP na italijanskom jugu je 2023. godine uglavnom i bio posledica javnih ulaganja, koja su sa 16,8% imala veći rast od nacionalnog proseka.

Ulaganja u javne radove na jugu su od 2022. do 2023. godine porasla sa 8,7 na 13 milijardi evra, i ta razlika iznosi plus 50,1%, u poređenju sa porastom ulaganja u severne delove od 37,8%, podaci su Svimeza.

Tokom 2023. godne, i rast stope zaposlenosti je na jugu bio nešto veći , pa je sa 2,6% bio iznad stope na nivou cele zemlje od 1,8%.

"Dinamika koju imaju investicije po NRRP ima ključnu ulogu, kao i ubrzanje trošenja iz evropskih kohezionih fondova", rekao je Bjanki, dodajući da se pokazalo da potencijali za rast juga mogu biti reaktivirani.

Ocenio je, međutim, da tog održivog rasta ne bi bilo sa diferenciranom autonomijom u Italiji.

Italijanski parlament je 19. juna usvojio osporavanu reformu koja regionima daje veća ovlašćenja, a za koju italijanska opozicija tvrdi da će produbiti jaz između bogatog severa i siromašnijeg juga, preneli su mediji.   

Reformu je inicirala desničarska partija Liga, potpredsednika vlade Matea Salvinija, i zakon regionima daje pravo na šira ovlašćenja u javnim uslugama poput obrazovanja i zdravstva i u trošenju poreskih prihoda.

Bjanki je upozorio da će fragmentacija javnih politika "progresivno dovesto do smanjivanja ulaganja u regione na jugu, uskraćujući mu potencijal za rast, i povećavajući zavisnost severa od nemačke privrede". On je rekao da se jug u periodu posle pandemije uspešno povezao sa centralnim severom zemlje.

"Jugu su potrebne investicije, i koordinisana politika na nacionalnom, ako ne i na evropskom nivou, kao za NRRP", rekao je Bjanki.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto:  Pixabay