Mađarski premijer Viktor Orban pred preuzimanje predsedavanja EU 1. jula obilazi najmoćnije evropske prestonice obrazlažući pokušaj Budimpešte da "učini Evropu ponovo velikom", što će biti moto predsedavanja Mađarske.

Na pitanje oko slogana predsedavanja, Orban je u intervjuu za Berliner morgenpost rekao da stil i jezik politike na evropskom kontinentu "postaje sve više siv". "Potrebni su nam ljudi da uzdrmaju sistem, usamljenici koji dolaze spolja", rekao je mađarski premijer.

Međutim, emisari Budimpešte u Briselu nisu tako oštri i tvrde da će predsedavanje biti "sasvim normalno" ili, kako piše Politiko, da će Savetu EU predsedavati umerena evropska Mađarska. Tome u prilog govori obraćanje mađarskog stalnog predstavnika u Briselu, ambasadora Balinta Odora.

"Ponašaćemo se kao pošteni posrednik, iskreno ćemo sarađivati sa institucijama", rekao je Odor na skupu u organizaciji Politika 24. juna.

Iako je suština ista - Mađarska želi da prioritet budu konkurentnost, migracije i pristupanje Zapadnog Balkana EU, retorika Orbana i mađarskih zvaničnika nije ista.

Tako mađarski ambasador u vezi rata u Ukrajini kaže da će predsedavanje pažljivo pratiti razvoj događaja i zatim staviti na agendu releventna pitanja o kojima treba razgovarati.

Orban pak kaže da ga ne interusuju interesi Ukrajine ili Rusije, da pre svega želi da se rat završi i prekid vatre, piše Politiko.

U vezi potrošnje za naoružanje Odor je rekao da je i mađarski cilj predlog da se u odbrambenu industriju EU upumpa 1,5 milijardi evra za industriju oružja.  

Mađarska je kupovala (uglavnom) evropsko naoružanje kada je pre osam godina modernizovala vojsku i sada, rekao je mađarski zvaničnik, "postoje očekivanja da se uradi više, da se imaju veći kapaciteti u odbrambenom sektoru u EU".

Premijer je o istom rekao da će NATO imati vojnu misiju u Ukrajini ali da Mađarska neće učestvovati novcem, oružjem ili vojnicima. "Mađarska će ostati ostrvo mira", istakao je Orban.

Na polju migracija Odor kaže da EU treba da razmotri svaki element alata kojim raspolaže i zatim pokuša da se time pozabavi na holistički način.

Orban je međutim rekao da su se migranti zalagali za stvari koje je identifikovao kao pretnju za Mađare.

Kada je reč o najvišim pozicijama u EU, Odor je rekao da kao dolazeće predsedavanje žele da urade sve da doprinesu glatkoj tranziciji između dva ciklusa.

"Ne možemo da prihvatimo da se u Evropi stvara većina i opozicija i da će koalicija podeliti čelne pozicije... Kao Mađarska ne možemo to da prihvatimo", rekao je na istu temu Orban.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta