Bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da njegova partija Pravo i pravda (PiS) ispituje mogućnost za formiranje grupe za centralnu i istočnu Evropu u Evropskom parlamentu.

Nacionalistički PiS razmatra izlazak iz saveza sa Braćom Italije Đorđe Meloni i pregovara sa populističkim desnim partijama o formiranju nove grupe, piše briselski portal Politiko.

Nova grupa uključila bi Fides mađarskog premijera Vitkora Orbana, ANO Andreja Babiša u Češkoj i Slovenačku demokratsku stranku Janeza Janše.

"Očigledno je da bismo mogli da budemo ujedinjeni na geografskoj platformi a ne ideološkoj. Sve manje me zanimaju ti ideološki delovi slagalice", rekao je Moravjecki 27. juna za Politiko u Evropskom parlamentu u Briselu.

Kako navodi Politiko, novo grupisanje bilo bi veliki udarac za Meloni čija je grupa Evropski konzervativci i reformisti (ECR) nedavno postala treća snaga u Parlamentu.

ECR je prestigao liberale a dve najveće nacionalne partije u grupi su PiS, sa 20 evroposlanika, i Braća Italije sa 24.

Interni pregovori u ECR između poljske i italijanske delegacije postali su napeti nakon što je ECR pomerio sastanak sa 26. juna na 3. jul, što je samo dan pred isticanje neformalnog roka za registraciju političkih grupa.

"Pregovaramo sa ECR i to će biti ključni faktor koji će odlučiti o našoj budućnosti", rekao je Moravjecki.

"U iskušenju smo za oba smera. Mogu da kažem da je verovatnoća 50:50", rekao je bivši poljski premijer i dodao da "nije garantovano" da će PiS ostati u ECR.

Moravjecki je rekao i da prikupljanje broja poslanika potrebnih za novu grupu ne bi bio problem, da bi moglo da ih bude 40 ili 50. On je takođe u kontaktu sa litvanskim članom ECR Valdemarom Tomaševskim u vezi priključenja novoj grupi. "Potencijalno bi mogli da budemo velika grupa", rekao je Moravjecki, preneo je Politiko.

Nova grupa bi mogla da se zove CEE (Centralno-istočna Evropa) ili čak grupa Tri mora, iako je Moravjecki rekao da je ovo drugo još u ranoj fazi.

Prema njegovim rečima, partija Smer Roberta Fica nije deo razgovora.

Smer razmatra pridruživanje grupi socijalista, rekao je slovački predsednik Peter Pelegrini.

Babiš, koji je nedavno napustio Obnovimo, rekao je ranije da je zainteresovan za formiranje nove grupe koja bi bila protiv migracija i Zelenog dogovora ali, prema češkim medijima, ništa nije precizirao.

Kada je reč o Janši, jedan evroposlanik iz njegove stranke rekao je da je lažna vest da razmišljaju o napuštanju Evropske narodne partije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP