Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje 1. jula a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsedavanja.

Proširenje je mađarsko predsedavanje ocenilo kao jednu od najuspešnijih politika EU dodajući da je ključno da ta politika ostane zasnovana na zaslugama, uravnotežena i kredibilna.

"EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan jer zajednica ne može da bude kompletna bez pristupanja tog regiona", navodi se i naglašava da će integracija regiona koristiti EU ekonomski, bezbednosno i geopolitički.

Mađarsko predsedavanje EU najavilo je i da će u cilju daljeg širenja saradnje pozvati partnere na konsultacije u okviru samita EU-Zapadni Balkan i Evropske političke zajednice.

Svoje drugo predsedavanje EU Mađarska inače preuzima u vreme izuzetnih okolnosti i izazova, navodi se na sajtu predsedavanja i ukazuje na rat u susedstvu Unije, zaostajanje EU za globalnim konkurentima, lomnu bezbednosnu situaciju, ilegalne migracije.

Među izazovima su, navodi se dalje, i nestabilnost međunarodnih lanaca snabdevanja, prirodne katastrofe, efekti klimatskih promena, kao i uticaj demografskih trendova.

Pored toga, 2024. je godina tranzicije u institucijama EU i mađarsko predsedavanje će morati da obezbedi kontinuitet rada Saveta u saradnji sa novim Evropskim Parlamentom i novom Evropskom komisijom, kao i da počne sprovođenje Strateške agende EU za period 2024-2029.

"Mađarska će raditi kao pošteni posrednik, u duhu iskrene saradnje između država članica i institucija, za mir, bezbednost i prosperitet istinski snažne Evrope", navodi se na sajtu mađarskog predsedavanja EU.

Slogan mađarskog predsedavanje Savetu EU je "Učinimo Evropu ponovo velikom" a logo je Rubikova kocka.

Rotirajuće predsedavanje EU Mađarska preuzima od Belgije a na kraju godine predaće ga Poljskoj.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service/Mauro Bottaro