Italijanska premijerka Đorđa Meloni upozorila je svoje partijske kolege da svako ko veliča italijansku fašističku prošlost treba da bude izbačen iz partije Braća Italije, čiji je ona vođa.

Meloni je to rekla nakon što su mediji nedavno objavili snimak na kome nekoliko članova stranačkog podmlatka podiže desnu ruku u fašistički pozdrav uzvikujući "Zig hajl" (Sieg Heil), prenosi Rojters.

U pismu partijskom rukovodstvu, Meloni je navela da je ljuta i tužna što je ovakav potez narušio ugled stranke.

"U našoj partiji nema mesta ni rasizmu ni antisemitizmu, kao što nikada nije bilo mesta ni za one koji sa nostalgijom gledaju na totalitarne režime iz prošlog veka. Naš zadatak je isuviše bitan, da bismo dopustili da ga unište oni koji ne razumeju veličinu tog zadatka", navela je.

Partija Braća Italije vodi poreklo od neofašističke grupacije koja se pojavila nakon Drugog svetskog rata, međutim Meloni se trudi da se distancira od ultra-desničara i govori da je njena partija klasično konzervativna.

Italijanska opozicija je nakon što je snimak objavio internet portal Fenpejdž (Fanpage), saopštila da je vladajuća stranka utočište za ekstremne desničare i da su napori premijerke da se predstavi kao umerena političarka i u Italiji i u svetu lažni.

Premijerka, koja je osudila metode lista Fenpejdž, izjavila je da njena partija mora biti transparentna i konzistentna.

"Bilo ko, ko veruje da javna slika članova naše stranke ne odgovara onome kakvi su oni privatno, jednostavno ne razume šta smo mi, pa samim tim nije ni dobrodošao", rekla je..

Fenpejdž je objavio klip na kome članovi stranačkog podmlatka uzvikuju "duče", što je referenca na italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija. Takođe su objavili prepisku nekih članova u kojoj je bila poruka "Jevreji su rasa i ja ih prezirem".

Posle objavljivanja tih klipova, dva člana omladine stranke dala su ostavke.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP