Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezvisnost Škotske, uz britanske konzervativce najveći je gubitnik parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Nakon deset godina dominacije na škotskoj političkoj sceni, SNP se nadala da će dobar izborni rezultat doneti svež legitimitet njenim zahtevima za nezavisnost Škotske, ali preliminarni rezultati ukazuju na težak poraz, piše portal Politiko.

Prema prvim izlaznim anketama, SNP bi mogla da ostane sa samo deset poslanika u britanskom parlamentu, u kojem je posle izbora 2019. imala 48, od ukupno 59 mandata koliko su osvojile škotske partije.

Lider SNP Džon Svini rekao je za BBC da je to "veoma loš rezultat" za njegovu partiju. Politiko piše da će Svini sada morati da se zapita šta ovaj rezultat znači za san SNP o osamostaljenju Škotske.

SNP poraz u prvom redu treba da zahvali podmlađenoj Škotskoj laburističkoj partiji, koja je 2019. među škotskim partijama bila treća, a sada je po broju madata pretekla nacionalnu partiju.

Popularnost škotskih laburista rasla je uporedo sa padom popularnosti SNP, koja je proteklih godina bila u centru brojih afera i nije uspevala da nađe nacionalno uverljivog vođu kao što je to bila bivša šefica partije i premijerka Škotske Nikola Stardžen, koja je 2023. godine bez obrazloženja podnela ostavku.

Jedan kandidat SNP koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se ta partija u izbornoj kampanji mučila "da se njeg glas čuje u nacionalnoj debati", jer su birači uglavnom bili fokusirani na to da se reše konzervativaca.

Britanska Konzervativna partija je na izborima pretrpela istorijski poraz od opozicione Laburističke partije, koja će u parlamentu, prema gotovo konačnim rezultatima, imati 412 od ukupno 650 poslaničkih mesta.

Konzervativci, koji su do raspuštanja dosadašnjeg saziva imali 365 poslanika, sada će imati svega 121. Bez mandata ostali su mnogi uticajni članovi te partije.

Bez poslaničkog mesta ostala je tako Liz Tras, koja je 2022. ušla u britansku istoriju jer je samo 45 dana bila premijerka.

U parlamentu neće sedeti ni jedan od glavnih zagovornika izlaska Britanije iz EU, konzervativac Džejkob Ris Mog koji je u svojoj izbornoj jedinici poražen od laburističkog kandidata.

On je u parlamentu bio lider neformalne grupe tvrdokornih pristalica Bregzita čiji je otpor sporazumu premijerke Tereze Mej i Brisela doveo do njene ostavke.

Za razliku od Ris Moga, desni populista i takođe odlučni zagovornik raskida Britanije sa EU Najdžel Faraž u osmom pokušaju se domogao mesta u parlamentu.

Faraž, koji je godinama bio poslanik desničarske partije UKIP u Evropskom parlamentu i koji je bio promoter referenduma o Bregzitu, sada je lider male desničarske partije Reform UK.

Bivša britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejvermen, koja ima izgleda da na mestu lidera konzervativaca nasledi Rišija Sunaka, već je spekulisala o mogućem prijemu Faraža u Konzervativn partiju, piše nemački Handelsblat.

Mandat u britanskom parlamentu zadržao je bivši lider laburista Džeremi Korbin, koji je nakon što je isključen iz Laburističke partije zbog optužbi za antisemitizam nastupio kao nezavisni kandidat.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Britanika