Evroposlanici iz Nacionalnog okupljanja 8. jula će se pridružiti grupi Patriote za Evropu, čime će politička grupa krajnje desnice postati treća po snazi u Evropskom parlamentu, reklo je za Politiko više osoba uključenih u razgovore.

Sa 30 evroposlanika, delegacija Nacionalnog okupljanja biće najveća u Patriotama za Evropu, grupi formiranoj krajem juna u kojoj su i poslanici partije mađarskog premijera Viktora Orbana Fides, rekla su za briselski portal dva evroposlanika i jedan zvaničnik iz grupe Identitet i demokratija kojoj je francuska partija nekada pripadala.

Ako grupa Orban-Le Pen postane treća snaga u Parlamentu, biće to veliki udarac za koaliciju centra koja traži parlamentarnu većinu da obezbedi drugi mandat Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije.

"Želimo da brzo postanemo treća po veličini stranka", rekao je Orbanov politički direktor i mađarski poslanik Balaž Orban.

Velika grupa Patriota bila bi značajna snaga u Parlamentu koja bi srušila narativ Brisela iz poslednjih nedelja da se talas krajnje desnice nije materijalizovao na evropskim izborima početkom juna.

Ako im se priključe, kao što se očekuje, 30 evroposlanika Marin le Pen i osam iz Lige Matea Salvinija, Patriote za Evropu imaće 79 evroposlanika, nešto više i od liberalne grupe Obnovimo i od krajnje desne Evropski konzervativci i reformisti predvođene Braćom Italije Đorđe Meloni i poljskom strankom Pravo i pravda.

U odlazećem Parlamentu Identitet i demokratija je imao 49 evroposlanika i bio šesta po snazi grupa.

Međutim, moć nove grupe verovatno će biti ograničena i druge grupe će je blokirati da preuzme ključne pozicije, poput predsedavanja odborima ili potpredsedničkih mesta, piše Politiko.

Uslov za formiranje poslaničke grupe je najmanje 23 poslanika iz sedam članica EU a u novom savezu su već desničari iz Mađarske, Austrije, Portugalije, Češke, Belgije, Španije i Holandije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP