Pro-EU snage u Evropskom parlamentu dogovorile su se da blokiraju svaki pokušaj da neki član novoosnovane grupe krajnje desnice Patriote za Evropu dobije predsedavanje nekim parlamentarnim odborom, potvrdila su za Euraktiv dva izvora u Parlamentu.

"Narodnjaci (EPP), socijalisti (S&D) i liberali (Obnovimo) su se složili da primene 'sanitarni kordon' kada su u pitanju novi parlamentarni odbori", rekao je 9. jula za briselski portal izvor iz grupe S&D.

Zvaničnik EPP potvrdio je sporazum tri grupe koja, prema poslednjim podacima, ima 400 od 720 mesta u Parlamentu.

Kako prenosi Euraktiv, političke grupe su sinoć (8. jula) razgovarale o "listama želja" za parlamentarne odbore.

Izvori su rekli da Evropski konzervativci i reformisti (ECR) Đorđe Meloni žele odbor LIBE za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove.

Taj odbor bavi se pitanjem vladavine prava u nekoliko članica, uključujući Poljsku, koju u ECR predstavlja desničarska partija Pravo i pravda.

Zvaničnik S&D rekao je i da će napredne snage u Parlamentu dati maksimum da spreče da ECR dobije odbor LIBE.

"Socijalisti, liberali, zeleni, levica i deo EPP žele da ECR nikako ne dobije taj odbor i uradiće sve da ih blokiraju", rekao je zvaničnik socijalista.

"Razumemo da EPP želi da udovolji Meloni i drži je blizu, ali LIBE, ne", istakao je taj zvaničnik.

Prema listi u koju je Euraktiv imao uvid, EPP daje prioritet Odboru za spoljne poslove (AFET), za budžetsku kontrolu (CONT), za industriju, istraživanja i energiju (ITRE), ribarstvo (PECH), kao i za javno zdravlje (SANT).

Socijalisti su fokusirani na Odbor za međunarodnu trgovinu (INTA), za ekonomske i monetarne poslove (ECON), životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane (ENVI), kao i na odbor za regionalni razvoj (REGI) i za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM).

ECR, pored LIBE, želi Odbor za budžet (BUDG) i Odbor za peticije (PETI) a Zeleni i Levica će, saznaje Euraktiv, takođe imati predsedavajuće odborima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP