Ulazak italijanske partije krajnje desnice Liga u savez sa grupom Patriote za Evropu izazvala je bojazni oko stabilnosti vlade u Rimu jer taj potez komplikuje odnose premijerke Đorđe Meloni sa saveznicima zbog različitih stavova o EU i NATO.

Odluka lidera Lige Matea Salvinija da se prikljući novoformiranom bloku Viktora Orbana nametnula je kod nekih pitanje da li će vladajuća koalicija u Italiji opstati, piše euronews.com.

Patriote za Evropu sada su treća po snazi politička grupa u Evropskom parlamentu koja je pretekla Evropske konzervativce i reformiste (ECR) nakon što je španski Voks takođe izašao iz grupe koju predvodi Meloni.

Italijanski mediji sugerišu da Salvinijev potez nije dobar za Meloni, koju opisuju kao još izolovaniju. Đorđa Meloni sada mora da radi sa saveznikom koji se udružio sa grupom koja ima suprotne stavove o podršci EU Ukrajini i odnosima sa NATO.

S druge strane, dvosmislena podrška Meloni predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen može da zaoštri njen odnos sa zamenikom premijera Antonijem Tajanijem koji vodi stranku Forca Italija povezanu sa grupom desnog centra Evropska narodna partija (EPP) u Parlamentu.

Prilika, ne prepreka

Za sada italijanska premijerka ne reaguje a u Braći Italije su za Juronjuz rekli da ne spremaju saopštenje o tome.

Prema rečima šefa Lige u Evropskom parlamentu Paola Borčie (Borćia), pristupanje te stranke Patriotama za Evropu ne predstavlja rizik za stabilnost italijanske vlade.

On je rekao da nema ničeg lošeg u tome što se mišljenja desničarskih partija razlikuju.

"Naprotiv, to je pre prilika koja obogaćuje nego prepreka. Ova vlada je zaslužila poverenja Italijana i pošteno je da nastavi da radi svoj posao. Kada je u pitanju evropska dinamika, to će imati posledice koje neće destabilizovati vladu", rekao je Borčia za Juronjuz.

Forca Italija, koja ponavlja podršku vladi podržanoj rezultatima na evropskim izborima početkom juna, veruje pak da Orbanova nova politička grupa neće biti tako jaka kao što izgleda.

"Kao što je objasnio lider Forca Italije Tajani, uloga Patriota za Evropu u novom Evropskom parlamentu biće irelevantna", rekao je poslanik Alesandro Batiločio (Alešandro Battilocćio) dodajući da vlada ostaje spremna da ispuni glavna politička obećanja.

Govoreći o pitanjima koja ih dele, poput rata u Ukrajini, Borčia je ukazao na važnost razlikovanja ciljeva od načina za njihovo postizanje.

Salvini nije izazov za Meloni

Profesor sa Univerziteta Luis u Rimu Lorenco Kastelani (Lorenzo Castellani) smatra da Salvini nema politički kapital da značajno ospori vođstvo Meloni ili pokrene krizu vlade.

"On nema dovoljno moći da potkopa vođstvo Meloni, ni dovoljnu podršku birača da dovede do prevremenih izbora ili krize vlade", rekao je Kastelani za Juronjuz.

Sa pojavom Patriota za Evropu, Kastelani veruje da će se Meloni, kako joj uticaj u Briselu bude rastao, suočiti sa potrebom da odluči oko daljeg usklađivanja sa prioritetima Unije.

Međutim, Borčia ne misli tako. "Ona ne zaslužuje sve ove zasluge", rekao je on.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta