Ministar odbrane Rumunije Angel Tilvar potpisao je na marginama samita NATO u Vašingtonu sa kolegama iz Bugarske i Grčke pismo o namerama o stvaranju vojnog koridora između tri zemlje koji treba da ubrza transport i pravce snabdevanja, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da ta inicijativa predstavlja značajan progres u jačanju kapaciteta NATO za odbranu i odvraćanje u regionu.

Zvaničnici tri zemlje su, kako se navodi, postigli dogovor o jačanju vojnih i materijalnih kapaciteta i logističke podrške tako što će se olakšati prekogranični tranzit vojnika i vojne opreme, što će važiti i u mirnodopsko vreme.

Projekat ima za cilj da unapredi transportne koridore i obezbedi pokretljivost vojnih snaga tako što će među zemljama potpisnicama stvoriti rute snabdevanja, i to drumske i železničke, smanjiti mirnodopske birokratske prepreke i povećati efikasnost u vanrednim i kriznim situacijama, navelo je ministarstvo.

Dodaje se da je pismo o namerama koje su potpisale Rumunija, Bugarska i Grčka, u tesnoj korelaciji sa prioritetom NATO da osigura kolektivnu odbranu, unapredi kapacitete za brzo reagovanje i interoperabilnost među članicama.

"Tesna saradnja sa Bugarskom i Grčkom omogućiće nam da efikasnije odgovorimo na sadašnje i buduće bezbednosne izazove. Nastavićemo razgovore i ostati otvoreni i za druge slične inicijative, koje će doprineti konsolidaciji uloge Rumunije u NATO", rekao je ministar Tilvar.

Projekt će, kako se dodaje, profitirati i od postojećih inicijativa na nivou EU, čiji je cilj koordinacija Unije i NATO na polju vojne mobilnosti.

Tilvar je na marignama samita NATO potpisao i memorandum o razumevanju sa Bugarskom o formiranju regionalne crnomorske komande NATO za specijalne opreacije.

"Bezbednost i stabionost crnomorskog regiona su prioritet Rumunije i alijanse i stzoga ćemo, zajedno sa Bugarskom, biti ključni faktor za koordiinaciju specijalnih snaga NATO i tako ojačati sposobnost odvraćanja i odbrambenu sposobnost NATO", rekao je Tilvar.

Ministarstvo navodi da je NATO, prilikom kreiranaj odbrambenih planova, identifikovao potrebu osnivanja komandnog centra koji bi koordinisao delovanje Snaga za specijalne operacije (SOF) u crnomorskom regionu.       

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Ministarstvo odbrane Rumunije