U strahu od gubitka pristupa finansijskim sredstvima EU, Slovačka je izmenila nedavnu reviziju krivičnog zakona koja je izazvala proteste širom zemlje i kritike evropskih institucija. Slovački parlament je odobrio povećanje kazni za krivična dela povezana s fondovima EU, ali opozicija upozorava da će sada zloupotreba evropskih sredstava biti strože kažnjavana od krađe slovačkog javnog novca.

Prvobitnim promenama krivičnog zakona, koje su odobrene u februaru ali još nisu stupile na snagu, smanjene su kazne za širok spektar krivičnih dela, uključujući korupciju i prevaru.

To je izazvalo kritike ne samo slovačke opozicije, nego i Evropske komisije i Evropskog javnog tužilaštva.

EK je Bratislavi u martu poslala pismo u kojem je izrazila zabrinutost da bi izmene zakona mogle da ugroze finansijske interese EU i da time rizikuje da, na primer, izgubi pristup sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Ustavni sud Slovačke je početkom jula doneo odluku da je većina reformi koje je vlada sprovela u skladu s ustavom zemlje, uključujući ukidanje Kancelarije specijalnog tužioca koja se bavila najtežim zločinima i korupcijom.

Ipak, posle višemesečnih pregovora s Evropskom komisijom, vlada Slovačke je prošle sedmice odobrila nove izmene, koje je parlament usvojio 16. jula.

Time su povećane kazne za krivična dela koja su povezana s fondovima EU, uključujući zatvorske kazne za teža dela, i produžen je rok zastarelosti u takvim slučajevima.

"Svrha amandmana je da se zaštite interesi Slovačke… minimiziraju se rizici da Slovačka izgubi bilo kakve resurse iz EU", priznao je slovački ministar pravde Boris Šuško na konferenciji za novinare posle vanredne sednice parlamenta.

Premijer Slovačke Robert Fico je optužio neke slovačke evroparlamentarce iz opozicionih partija da su odgovorni za vanrednu sednicu parlamenta, preneo je Politiko.

"Ovaj sastanak se održava zato što je opozicija radila prljav posao u Evropskoj komisiji, žalila se na Slovačku i želela da joj nanese finansijsku štetu", rekao je Fico u video snimku objavljenom na Fejsbuku.

Poslanica Marija Kolikova iz opozicione partije Sloboda i solidarnost (SaS) rekla je da "Evropska komisija zaista nije glupa" i da može da čita šta je napisano u njenoj direktivi i amandmanu slovačkog zakona.

Lider SaS-a Branislav Greling izjavio je da će izmene odobrene posle pritiska iz Brisela dovesti do dvostrukog pristupa korupciji u zemlji i da će "evropska korupcija biti strože kažnjena od slovačke korupcije".

"Poslanici vladajuće koalicije su jasno stavili do znanja da ćemo zaštiti novac unutar EU jer to od nas zahtevaju, ali da novac slovačkog naroda može da se krade i da će za to biti veoma blage kazne", rekao je on.

Portparol Evropske komisije rekao je da je dijalog sa slovačkim vlastima u toku i da će izvršna vlast EU proceniti najnovije promene, preneo je Rojters.

"Veoma pažljivo pratimo razvoj događaja i pažljivo ćemo proceniti ishod zakonodavnog procesa. Nadamo se da će ovaj proces rešiti zabrinutosti Komisije", rekao je portparol.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC/Vladimir Simicek