Podrška građana Katalonije nezavisnosti te španske autonomne zajednice pala je na rekordno niskih 40%, dok je 53% protiv njene nezavisnosti, rezultati su najnovijeg istraživanja javnog mnjenja.

To je najniži nivo podrške nezavisnosti Katalonije od 2015. kada je Centar za proučavanje javnog mnjenja katalonske regionalne vlade sproveo prvo takvo istraživanje.

Anketa, u kojoj je učestvovalo 2.000 građana, sprovedeno je od 10. juna, dan pre nego što je na snagu stupio kontroverzni zakon o amnestiji oko 300 katalonskih separatista umešanih u nezakonite radnje, do 8. jula.

U poređenju s prethodnim istraživanjem, procent katalonskih građana koji bi podržali nezavisnost tog regiona pao je za dva poena, prenosi briselski portal Euraktiv.

Procenat protivnika nezavisnosti povećan je za dva poena i sada je na najvećem nivou, povećavajući razliku između pristalica i protivnika otcepljenja na rekordnih 13 procentnih poena.

Kada se gleda politička ideologija, nezavisnost najviše podržavaju glasači desničarske separatističke partije Zajedno za Kataloniju bivšeg katalonskog predsednika Karla Pućdemona.

Za nezavisnost Katalonije bi glasalo 91% njegovih pristalica, dok je među biračima radikalne levičarske separatističke platforme Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) 80% onih koji bi se odvojili od Španije, 75% pristalica partije Republikanska levica Katalonije (ECR) i 56% desničarske separatističke grupe Katalonski savez.

Sa druge strane, 80% pristalica Socijalističke partije levice, koja je pobedila na izborima u maju, glasalo bi protiv nezavosnosti.

Među biračima desničarske partije Voks je 90% protivnika otcepljenja, a među pristalicama glavne opozicione partije desnog centra Narodne stranke 96%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP