Ursula fon der Lajen će, nakon što je dobila novi petogodišnji mandat da vodi Evropsku komisiju, već sledeće nedelje zatražiti od nacionalnih lidera da joj pošalju imena dva kandidata za evrokomesare, muškarca i žene.

Sa kandidatima za evrokomesare Fon der Lajen će, prema okvirnom planu, razgovarati sredinom avgusta.

Do kraja avgusta Fon der Lajen bi pak trebalo da osmisli ravnotežu u sastavu Komisije kako bi zadovoljila i "teškaše" i manje zemlje.

U Briselu se očekuje trka za portfelje komesara, posebno za potpredsednička mesta u Komisiji.

"Svi žele izvršnog potpredsednika ili potpredsednika i svi žele portfelj za ekonomiju", rekao je za Politiko jedan diplomata EU.

Ursula fon der Lajen je rekla da će postaviti komesara za Mediteran, komesara za ribarstvo i okeane, za odbranu, potpredsednika za implementaciju, pojednostavljenje i međuinstitucionalne odnose, komesara čija će odgovornost biti pristupačno stanovanje i komesara za "međugeneracijsku pravednost".

Politiko piše da i Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) vrši pritisak na EPP da ne smanji uticaj komesara za koheziju u narednom zakonodavnom periodu. "Smanjenje portfelja... ugroziće tu ključnu ulogu", napisao je ranije ovog meseca u pismu šefu narodnjaka Manfredu Veberu predsednik EESC Oliver Repke.

Kada bude odlučeno ko su kandidati, Evropski parlament će im 20. septembra poslati upitnike koje treba da vrate popunjene do 29. septembra. Pre toga će Odbor za pravne poslove (JURI) verifikovati nepostojanje sukoba interesa.

Slušanja kandidata za evrokomesare u Parlamentu obaviće se od 30. septembra do 4. oktobra, zatim bi Parlament trebalo da glasa i nova Evropska komisija stupiće na dužnost 1. novembra.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK