Najveće evropsko udruženje avio-prevoznika pozvalo je Evropsku komisiju da hitno reši problem nedovojlnog kapaciteta kontrole vazdušnog saobraćaja koji je uzok većine kašnjenja i otkazivanja letova.

Organizacija Avio-kompanije za Evropu (Airlines for Europe - A4E) saopštila je da su evropski avio-prevoznici do sada ovog leta bili prinuđeni da odlože ili otkažu hiljade letova, što je uticalo na stotine hiljada putnika.

Prošla godina je u pogledu performansi kontrole letenja u Evropi bila „jedna od najgorih godina u poslednje dve decenije“, navodi se u saopštenju 22. jula.

A4E, među čijim članovima su Rajaner, Lufthanza, IAG i Er Frans-KLM, pozvala je evropskog komesara za transport Vopkea Hukstru da preduzme "hitne mere za rešavanje krize nedostatka kapaciteta kontrole vazdušnog saobraćaja u Evropi".

Prema najnovijim podacima Eurokontrola za sedmicu od 8. do 14. jula kašnjenja letova avio-kompanija A4E su bila 68% veća nego godinu dana ranije, saopštila je organizacija i dodala da su ograničeni kapaciteti i nedovoljno kontrolora letenja odgovorni za 53% tih kašnjenja.

Evropska kontrola vazdušnog saobraćaja već neko vreme se suočava s nedostatkom osoblja.

Zatvaranje ruskog vazdušnog prostora za evropske avio-prevoznike, klimatske promene i povremeni ekstremni vremenski uslovi stavljaju dodatni pritisak na sistem.

Prema podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA), 30% odloženih letova u Evropi prošle godine bilo je zbog lošeg vremena, u odnosu na 11% 2012.

A4E se već godinama zalaže za veliku reformu vazdušnog saobraćaja, poznatu kao Jedinstveno evropsko nebo, podseća novinska agencija Belga.

Pokrenut pre 20 godina, projekat ima za cilj da učini vazdušni saobraćaj širom Evrope manje zavisnim od nacionalnih granica, ali se i dalje suočava sa otporom nekih evropskih zemalja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com