Evropljani kao glavne vrednosti Evropske unije vide demokratiju i vladavinu prava i njenu ekonomsku moć, prema novom istraživanju Eurobarometar objavljenom 26. jula. Iako polovina ispitanika smatra da je rat u Ukrajini najveći izazov, samo četvrtina misli da bi EU trebalo da tom problemu da prioritet.

Najjače strane EU su za 38% ispitanika poštovanje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, za 34% ekonomska, industrijska i trgovinska moć, a za 28% dobri odnosi i solidarnost među državama članicama, saopštila je Evropska komisija.

Trećina ispitanika smatra da bi životna sredina i klimatske promene trebalo da budu prioritet za EU, a isto toliko prioritet daje nezakonitim migracijama. Slede sigurnost i odbrana (29%) i rat u Ukrajini (25%).

Kao najveće izazove s kojima se EU suočava, polovina učesnika istraživanja je na prvom mestu navela rat u Ukrajini, na drugom meštu su nezakonite migracije (41%), a na trećem ekološki problemi i klimatske promene (35%).

Kad je reč o vrednostima koje EU najbolje oličava u odnosu na druge zemlje, ispitanici ističu poštovanje osnovnih prava i vrednosti i slobodu govora i izražavanja (po 53%).

Većina Evropljana (58%) je optimistična u pogledu budućnosti EU, dok je pesimizam prisutan kod 37%.

U stabilnost demokratije EU u narednih pet godina 55% ispitanika izrazito ili donekle veruje, dok 41% uglavnom ili nimalo ne veruje.

Na drugoj strani, 64% građana EU je zabrinuto zbog sigurnosti EU u narednih pet godina.

U uspešnost privrede EU tokom sledećih pola decenije uvereno je 51% anketiranih, dok je 45% skeptično po tom pitanju.

Istraživanje Fleš Eurobarometar sprovedeno je od 25. juna do 2. jula u svih 27 država članica, a anketirano je više od 25.000 građana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija