Udeo žena u Evropskom parlamentu rastao je od 1979. ali se trend preokrenuo 2024. i u novom sazivu su 38,5% potvrđenih evroposlanika žene dok ih je 2019. bilo 40%. Disparitet je još veći u parlamentarnim odborima, gde muškarci dominiraju u odborima koji se tiču novca i moći.

Od potvrđenih 719 evroposlanika, samo su 277 žene, pokazala je analiza briselskog Politika.

U poređenju sa prethodnim sazivima Parlamenta, udeo žena u političkim grupama je uglavnom stabilan, osim kod desničarske grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR) koju predvodi italijanska premijerka Đorđa Meloni gde je samo 22% žena - među 78 poslanika samo je 17 poslanica.

Liberalne i leve grupe imaju udeo žena iznad proseka Parlamenta, od 43% kod socijaldemokrata (S&D) do 51% u grupi Zeleni.

U Evropskoj narodnoj partiji (EPP) i većini grupa sa desne strane političkog spektra udeo žena među evroposlanicima manji je od proseka. Briselski portal piše da žene čine 37% tima EPP i samo 32% nove grupe krajnje desnice Evropa suverenih nacija (ESN).

Izuzetak kod krajnje desnice je nova antiimigraciona grupa Patriote za Evropu predvođena Nacionalnim okupljanjem Marin Le Pen koja je sa udelom žena od 40,5% iznad proseka u Evropskom parlamentu.

Kada je reč o članstvu parlamentarnim odborima, u odborima za ustavna pitanja, budžetsku kontrolu, poreze i spoljne poslove ima manje od 20% žena.

Politiko navodi da je u odboru za ustavna pitanja, koji postavlja pravila o tome kako se evroposlanici ponašaju, uključujući ravnotežu između posla i privatnog života, samo 13% žena.

Istovremeno su žene prezastupljene u odborima za unutrašnje tržište, kulturu i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna pitanja i za prava žena.

"Sada imamo samo devet predsednica odbora od 24, što je 37,5%", rekla je španska evroposlanica Lina Galves (S&D) koja je novoizabrana predsednica odbora za rodnu ravnopravnost.

Galves je u komentaru za Politiko naglasila da su "obrazovanje, zdravstvo i socijalne usluge ono što održava živote ljudi i da moramo da prestanemo da ih zovemo mekim". Kako je dodala, to implicitno jača rodne stereotipe.

"Moramo da preispitamo šta smatramo važnim i vrednim da bismo krenuli ka ravnopravnijem društvu", istakla je španska evroposlanica.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP/ Daina Le Lardic