Premijer Mađarske Viktor Orban 29. jula je predložio da Oliver Varheji ponovo bude mađarski evrokomesar.

"Nakon nedavnih konsultacija sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, moj kandidat za komesara ponovo je Oliver Varheji", napisao je Orban na društvenoj mreži Iks.

Orban je naveo da je tokom prethodnih pet godina Varheji dokazao da EU "može da napravi razliku kao pozitivna sila u svom susedstvu i šire".

Istakao je da će Varheji uraditi odličan posao i u predstojećoj Komisiji.

Varheji, komesar za susedstvo i proširenje u odlazećoj Komisiji, napisao je na Iksu da je za njega velika čast što je nominovan i što je premijer tražio da nastavi da radi kao mađarski član Komisije.

Dodao je da se raduje daljem radu sa predsednicom Evropske komisije.

Briselski Politiko podseća da je Varheji povremeno bio kritikovan u Briselu zbog načina na koji vodi resor, kao i odnosa prema kandidatima za EU kod kojih postoje bojazni oko stanja vladavine prava i demokratije.

Fon der Lajen je inače tražila od nacionalnih vlada članica Unije da joj dostave imena po dva kandidata za evrokomesara, muškarca i žene, osim ako ponovo ne imenuju istog komesara.

To znači da Orban nema obavezu da predloži i kandidata ženu.

Politiko piše da Varheji verovatno neće zadržati isti portfelj u novoj Komisiji, pošto će proširenje biti jedno od ključnih pitanja u narednih pet godina, dok se Ukrajina, Moldavija i druge zemlje pripremaju za ulazak u blok.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP