Savet EU pokrenuo je postupke zbog prekomernog deficita za Belgiju, Francusku, Italiju, Mađarsku, Maltu, Poljsku i Sloveniju. Takođe je utvrdio da Rumunija, protiv koje se zbog prevelikog deficita vodi postupak od 2020, nije preduzela efikasne mere da ga smanji i zato postupak ostaje otvoren.

Cilj pokretanja procedura protiv prekomernog deficita je da obezbedi da se članice vrate disciplini u budžetima i održe je i da izbegnu prekomerne deficite. Konačno, cilj je da se očuva nizak nivo državnog duga ili da se visok dug smanji na održivi nivo, saopštio je Savet 26. jula.

Ističe se da članice EU moraju da poštuju budžetsku disciplinu, odnosno kriterijume i referentne vrednosti postavljenje Ugovorima EU - deficit ne sme da premašuje 3% BDP a dug 60% BDP.

Ukoliko dođe do prekomernog deficita, cilj postupka je da se podstakne korekcija stavljanjem zemlje pod pojačan nadzor i davanjem preporuka za efikasno smanjenje deficita.

Savet će do kraja godine biti pozvan da, na preporuku Komisije, usvoji preporuke članicama da preduzmu efikasne mere da koriguju deficite u određenom vremenskom periodu.

Očekuje se da Komisija predstavi preporuke za Savetove preporuke u novembru, kada i paket za jesenji Evropski semestar.

Prema poslednjim podacima Eurostata, u 2023. su gotovo sve članice imale prekomerne deficite. Izuzetak su bili Portugal sa 1,2% BDP, Irska (1,7%) i Kipar i Danska (obe 3,1%).

Najveći deficit prema BDP zabeležile su Italija, od 7,4%, a slede Mađarska (6,7%), Rumunija (6,6%), Francuska (5,5%) i Poljska (5,1%).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta