Reforma izbornog zakona u Nemačkoj, namenjena organičavanju broja poslanika u parlamentu, delom je neustavna, presudio je Savezni ustavni sud.

Reforme, koje je pokrenula koalicija kancelara Olafa Šolca, treba da limitiraju Bundestag na maksimalno 630 poslaničkih mesta. Nemački parlament, sa sadašnjih 733 poslanika, važi za najveće slobodno izabrano zakonodavno telo na svetu.

Broj poslanika izabranih u Bundestag 2021. bio je 736, zbog složenog sistema glasanja koji omogućava da se poslanička mesta povećavaju u zavisnosti od izbornih rezultata. Delimično ponovno prebrojavanje i ostavke nekih poslanika smanjili su taj broj sa 736 na 733.

Nemci daju dva glasa na parlamentarnim izborima - jedan direktno za regionalnog kandidata i drugi za partijsku listu koja određuje relativnu snagu stranke u parlamentu.

Reformama je uklonjena klauzula koja je omogućavala manjim strankama da uđu u parlament sa direktno izabranim regionalnim kandidatima, i kada ne pređu cenzus od 5% glasova u celoj zemlji.

Međutim, sud u Karlsrueu je presudom 30. jula upravo za ovaj aspekt reforme, koji je uveden u junu 2023. i koji je trebalo da stupi na snagu na parlamentarnim izborima sledeće godine, utvrdio da je neustavan.

Izvor: dpa

Foto: Dnevni evropski servis