Evropska narodna partija (EPP) izrazila je zabrinutost za bezbednost zbog odluke Mađarske da ublaži vizna ograničenja za građane Rusije i Belorusije strahujući da bi to moglo da podstakne špijunažu u EU, navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

Manfred Veber, predsednik EPP, grupe desnog centra u Evropskom parlamentu, u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu upozorio je da nova mađarska pravila mogu da "otvore ozbiljne rupe za špijunske aktivnosti... i predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost".

"Ta politika takođe može da olakša Rusima da se kreću šengenskim prostorom (bez granica), zaobilazeći ograničenja iz zakona EU", napisao je Veber u pismi Mišelu o kojem je prvi izvestio Fajnenšel tajms.

U Mišelovoj kancelariji nisu komentarisali pismo, koje samo pojačava tenzije između institucija EU i Mađarske, trenutno predsedavajuće EU, a koja nastoji da održi odnose sa Rusijom uprkos ratu u Ukrajini.

Portparol Evropske komisije rekao je da će biti u kontaktu sa Mađarskom u vezi novih pravila i da Budimpešta ima obavezu da proveri da li su u skladu sa šengenskim pravilima.

Mađarska je ranije ovog meseca proširila svoj imigracioni program "nacionalne karte" da uključi, pored ostalih, Ruse i Beloruse. Onom ko ima tu kartu dozvoljeno je da radi u Mađarskoj bez bezbednosne dozvole i može da dovede porodicu. Karta važi dve godine ali može da se produži, podseća Rojters.

Zvanično, onaj koji ima kartu nije gastarbajter i zato se ne pojavljuje u statistikama i nacionalnim kvotama.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto naveo je u saopštenju objavljenom 30. jula na njegovom Fejsbuku da je "ruskim i beloruskim građanima i dalje potrebna viza da uđu u Mađarsku i zonu Šengena".

Sijarto je dodao da boravišne dozvole ruskim i beloruskim građanima moraju da dozvole relevantne vlasti.

Mađarska odluka o vizama došla je godinu dana pošto su SAD uvele sankcije visokim zvaničnicima Međunarodne investicione banke (IIB), banke pod kontrolom Rusije u Budimpešti, dvojici Rusa i jednom Mađaru.

Zaposleni te banke uživaju pun diplomatski imunitet i mogu slobodno da putuju u EU. Pod pristiskom SAD, Mađarska se povukla iz IBB ali nerado.

Orban je ubrzo po preuzimanju mađarskog predsedavanja EU naljutio partnere iz Brisela posetom Moskvi kako bi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o potencijalnom mirovnom sporazumu sa Ukrajinom.

Mađarski premijer oštro kritikuje zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP