Generalni direktorat Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove podsetio je studente iz inostranstva koji žele da se obrazuju u EU da će od od 2025. početi da radi Sistem EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) i pozvao ih da se na vreme informišu o tome.

Preko tog sistema će putnici kojima za EU ne treba viza plaćati naknadu od sedam evra za ulazak u Uniju.

Direktorat je naveo da će studenti, od onih koji idu na kurseve jezika i u letnje škole, do onih koji će studirati na evropskim univerzitetima, morati da poštuju nove uslove putovanja.

Navodi se da će ETIAS važiti za ulazak i boravak u 30 evropskih zemalja - 29 zemalja Šengena i Kipar. Sa tim dokumentom, student će moći da studira do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Za duže programe, studentima će biti potrebna studentska viza, naveo je Direktorat.

Za prijavu za ETIAS potrebni su pasoš koji važi više od tri meseca i nije stariji od deset godina, imejl adresa, potrebno je i da se onlajn popuni zahtev i plati taksa od sedam evra.

Dozvola za putovanje iz sistema ETIAS važiće tri godine ili do isiticanja pasoša, ako ističe u kraćem roku. Dodaje se da svoj ETIAS možete da koristite za više unosa.

Takođe Direktorat navodi da ETIAS nije viza i podseća da slična odobrenja putovanja putnicima kojima ne treba viza imaju i SAD (ESTA), Kanada (eTA), Australija (E i eVisitor) i Britanija (ETA).

Direktorat je u saopštenju od 1. avgusta upozorio na mogućnost prevare, odnosno da postoji više od 100 nezvaničnih sajtova ETIAS od kojih neki verovatno rade legitimno, dok su neki možda nepouzdani.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta