Španija je na putu ka još jednoj rekordnoj godini po broju posetilaca, pošto je u prvih šest meseci broj stranih turista skočio za 13 odsto, uprkos rastućem nezadovoljstvu lokalnog stanovništva zbog uticaja turističke industrije u nekim popularnim destinacijama.

Do kraja juna Španiju je posetilo 42,5 miliona turista iz inostranstva, a samo u junu, na početku letnje turističke sezone, zabeležen je porast od 12% na devet miliona, objavila je 2. avgusta španska agencija za statistiku INE.

To znači da bi 2024. mogla da bude još jedna rekordna godina za Španiju i da će premašiti prošlogodišnji rekord od 85 miliona turista, prenosi Rojters. Španija je druga zemlja na svetu po broju posetilaca, posle Francuske.

Za neke Špance u najpopularnijim destinacijama, uključujući Majorku, Barselonu i Kanarska ostrva, raste nezadovoljstvo zbog velikog broja turista i njihovog uticaja na troškove stanovanja.

Lokalni stanovnici su organizovali proteste, a početkom jula mala grupa aktivista je u Barseloni vodenim pištoljima prskala strance, uzvikujući „turisti idite kući“.

U Španiji postoji problem manjka pristupačnog stanovanja za šta se delimično krivi veliki porast iznajmljivanja smeštaja za turiste na platformama kao što su Airbnb i Booking.

Turisti se sve više odlučuju za boravak u iznajmljenim stanovima, a broj posetilaca koji su u prvoj polovini godine boravili u toj vrsti smeštaja povećan je za 30%, dok je u hotelima veći za 11%.

Podaci pokazuju da su turisti u junu potrošili 12,3 milijarde evra u Španiji, 17% više nego u istom mesecu prošle godine.

Uprkos pozitivnom uticaju na ekonomski rast, sve veći broj posetilaca predstavlja izazov za vladu koja pokušava da pronađe pravu ravnotežu između turizma i lokalnih interesa.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP